Регіональні Новини Тема тижня

Конференц-зала, квітковий ряд та будівля поліції: які зміни заплановані в історичній частині Ужгорода (Фото)

В Ужгороді відбулося чергове засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській ОДА. На розгляд її членів потрапили питання щодо змін, запланованих в історичному ареалі Ужгорода. Тож, де найближчим часом можуть розпочатися будівельні, ремонтні чи реставраційні роботи – дізнавався «Про Захід».

Першим під час засідання розглядали паспорт опорядження фасаду будівлі Головного управління Національної поліції Закарпатської області на вулиці Ракоці, 13. Нагадаємо, у липні цього року активісти забили на сполох, побачивши, що на фасаді будівлі демонтували облицювання порталу. Після цього з’ясувалося, що гранітну плитку на вході до головного управління Нацполіції вирішили замінити на нову, керуючись ще старим паспортом опорядження фасаду 2009 року.

На вимогу департаменту культури ОДА поліція замовила розробку нового паспорту опорядження фасаду, тим часом після консультації з учасниками спільноти «Uzhhorod Modernism» стало відомо, що гранітом вхідний портал облицювали вже за радянських часів, тож спільнота рекомендувала повернути автентичний вигляд будівлі, просто пофарбувавши портал у колір фасаду.

Фото – «Uzhhorod Modernism»

Розробники проєкту на засіданні консультативної ради представили три варіанти паспорта: з облицюванням порталу сірим покостівським гранітом, з облицюванням гранітом нижньої частини колон порталу, з простим пофарбуванням колон. Більшістю голосів був підтриманий останній варіант, який поверне будівлі ГУ Нацполіції автентичний вигляд.

Реконструкція будинку на вулиці Підгірній, 18. Друге питання, яке розглядали на засіданні ради. Його вперше порушували ще у червні, тоді власники квартири на останньому поверсі хотіли розширити своє помешкання за рахунок горища, облаштувавши мансардний поверх. Конструкції даху змінювати не планували, однак на покрівлі для цього потрібно було зробити мансардні дахові вікна типу «велюкс». Під час обговорення проєкту у червні виявилося, що подібні наміри мав і власник ще однієї квартири цього будинку, тож, аби розглянути ймовірні зміни у комплексі, члени ради порадили сусідам об’єднати проєкти і подати їх на розгляд повторно. Проєкт справді був доопрацьований і зведений до одного зразка, що особливо важливо – у виборі одного матеріалу для покрівлі (замість старого етерніту там пропонують викласти сучасний замінник фірми «Eternit»). Однак проєкт все ж був відправлений на повторний розгляд – члени ради хочуть переконатися у тому, що розширення житлової площі сусідів підтримали усі мешканці будинку, тож на наступне засідання чекають представника ОСББ чи власників квартир із додатковими матеріалами.

Початок нового будівництва очікується незабаром на площі Жупанатській-вулиці Підгірній. На розгляд членів консультативної ради подали  робочий проєкт зведення конференц-зали на території, яка належить Товариству угорської культури Закарпаття («КМКС»). Йдеться про офіс «КМКС» та одноповерхову будівлю кафе, яку ще з радянських часів в місті називають «Пельменною», – саме позаду цих споруд, у дворику, і планується зведення конференц-зали. За проєктом, це має бути 1,5 – 2-поверхова будівля з виходом у двір та на вулицю Підгірну. Композиційно автори проєкту створили образ єдиного даху зі старою будівлею кафе, фасад оформили сірим пісковиком, деревом та склом, у якому віддзеркалюватиметься архітектура навпроти.

Всередині нової будівлі обладнають залу на 96 місць, додатково розробляється проєкт зовнішнього благоустрою. Голоси членів ради під час голосування розділилися, однак «за» було більше, тож після отримання погодження з Міністерства культури та інформаційної політики України «КМКС» може приступати до будівництва, яке планує завершити за 9 місяців.

Наостанок же члени консультативної ради з питань охорони культурної спадщини розглянули проект реконструкції павільйону квіткового ряду та будівлі громадського туалету біля пішохідного мосту з боку площі Петефі. Квітковий ряд і туалет мають різних власників, котрі об’єдналися, аби розробити один проєкт реконструкції цієї частини площі. Його автор на засіданні пояснив, що спробував створити проєкт легкої, скляної споруди, трохи схожої на яхту. Простір буде інклюзивним, верхня частина квіткового ряду за проєктом має стати відкритою терасою.

Однак у членів ради були суттєві зауваження до проєкту, особливо до громіздкої його частини, надбудованої над громадським туалетом. Крім зауважень до висоти цієї частини споруди, яка закриватиме вид на площу Петефі і навпаки – на площу Театральну, були у членів консультативної ради у суттєвіші зауваження. Так, проєкт передбачав зведення капітальної споруди на місці павільйону, що суперечить нормам. Також мала місце невідповідність з містобудівною документацією та вихід пропонованої будівлі за межі червоних ліній забудови. Усе це стало причиною того, що проєкт консультативна рада з питань охорони культурної спадщини не підтримала.

Оскільки це питання неврегульоване і болюче для центральної частини міста, консультативна рада радила департаменту культури ОДА звернутися до міського управління архітектури та містобудування з проханням розробити концепцію забудови цієї частини площі Петефі.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 − 9 =