Що чекати від нового Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»?

Опубліковано:

17 червня 2018 року набуває чинності новий Закон України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю". Даний Закон покликаний привести у відповідність законодавство, що регулює діяльність ТОВ та ТДВ до європейських норм. Після набрання ним чинності, Закон України "Про господарські товариства" у частині, що стосується товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, втрачає свою чинність.

Які зміни чекають на товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю розповідає в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Маріанна Готра.

Яка максимальна кількість   учасників  товариства  з  обмеженою відповідальністю?

Закон України "Про господарські товариства" передбачав, що максимальна   кількість   учасників   товариства  з  обмеженою відповідальністю  може досягати 100 осіб. Новоприйнятий закон передбачає необмежену кількість учасників.

Які відомості повинен містити статут товариства з обмеженою відповідальністю?

У статуті товариства зазначаються відомості про:

1) повне та скорочене (за наявності) найменування товариства;

2) органи управління товариством, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень;

3) порядок вступу до товариства та виходу з нього.

Статут товариства може містити інші відомості, що не суперечать закону.

Яка процедура внесення вкладу до статутного капіталу?

Кожен учасник товариства повинен повністю внести свій вклад протягом шести місяців з дати державної реєстрації товариства, якщо інше не передбачено статутом. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

Чи можливо збільшити статутний капітал товариства?

Збільшення статутного капіталу товариства допускається лише після внесення всіма учасниками товариства своїх вкладів у повному обсязі. Збільшення статутного капіталу товариства, яке володіє часткою у власному статутному капіталі, не допускається. При збільшенні статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів номінальна вартість частки учасника товариства може бути збільшена на суму, що дорівнює або менша за вартість додаткового вкладу такого учасника.

Учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку товариства.  У разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку товариства без залучення додаткових вкладів склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються.

Що таке корпоративний договір?

Договір, за яким учасники товариства зобов'язуються реалізовувати свої права та повноваження певним чином або утримуватися від їх реалізації, є безвідплатним і вчиняється в письмовій формі. Корпоративний договір, який не відповідає цим вимогам, є нікчемним.

Які ще зміни, крім вищезазначених, вніс новий Закон?

Окрім вищезазначених змін, новий Закон також вносить нововведення стосовно органів управління товариством, зокрема, створення наглядової ради, зміни у прийнятті рішення товариством тощо, дається визначення поняття "посадова особа товариства", вказується перелік документів, які підлягають зберіганню.

В цілому, даний Закон детальніше регулює взаємовідносини як всередині товариства між його учасниками, так і відносини з кредиторами.

Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області 

Про Захід