Рейдерство на Корзо: В Ужгороді екс-депутат міськради скоїв напад на телеоператора

Опубліковано:

  Вчора, 7-го вересня, пізно ввечері в Ужгороді на вулиці Корзо відбулася чергова спроба захоплення магазину “Корзо”. Як вже неодноразово писав “Про Захід” 9-ро жінок − Товариство магазин “Корзо”, які є співвласницями магазину, вже кілька років відстоюють свої права в судах. Жінки пояснюють, що свого часу без їх згоди за підробленими документами магазин продали іншим особам. Незважаючи на те, що жінки виграли справи в судах, тривалий час потрапити до свого приміщення вони просто не могли. 24-го липня в магазині “Корзо” для того, аби виконати рішення виконавчої служби, довелося вибити двері

   До справи залучали навіть нового очільника Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, який випадково опинився у епіцентрі подій та пообіцяв розібратися в ситуації. 

 Співвласниці магазину неодноразово публічно заявляли, що за спробами рейдерського захоплення приміщення стоїть колишній депутат Ужгородської міської ради, підприємець Павло Маєрчик, який, втім, ніяк офіційно не фігурує у цій справі.  

  Варто зауважити, що однією з версій мотивації підпалу автівки активіста Юрія Світлика називали саме його неодноразову допомогу колективу магазину “Корзо” відстояти їх законні права на приміщення.  

 Вчора ж, близько 20.00 невідома група осіб на чолі з Павлом Маєрчиком, намагалася силою потрапити в зачинений магазин “Корзо”. Однак жінки, які майже цілодобово чергують біля входу до приміщення, перешкодили цій спробі. Наразі взагалі незрозуміло чому особа − Павло Маєрчик, яка начебто не має офіційних претензій на це приміщення, взагалі вчора опинилися на місці події та намагалася пізно увечері проникнути в магазин. 

  Через цей інцидент на Корзо викликали правоохоронців. Крім того, на місці події перебували представники одного із спецпідрозділів міліції. А от кого, вочевидь, не чекала там побачити група осіб, яка намагалася потрапити в приміщення, так це − журналістів. Майже з самого початку на місці події перебував журналіст “Про Заходу“. Під час чергової перепалки Павла Маєрчика з співвласницями магазину, він, зауваживши, що кореспондент “Про Заходу” його фотографує, одразу ж підійшов з питанням: “А ви хто така?” Однак почувши, що це журналіст, відійшов. Далі на Корзо прибула знімальна група телеканалу “М-Студіо” – журналіст Тетяна Легеза та оператор Юрій Ярохович. Павло Маєрчик спочатку майже ніяк не реагував на оператора та журналіста. Однак близько 22.00 помітивши, що оператор знову знімає його на відео, екс-депутат міськради проходячи повз нього, рукою вдарив по телекамері. Внаслідок чого просто виламав накамерне світло. В результаті удару пристрій повністю зіпсований. Після чого Павло Маєрчик одразу ж покинув місце події. Однак момент нападу чітко зафіксований на відео. 

    Потому знімальна група “М-Студіо” та журналіст “Про Заходу”, який є очевидцем цього епізоду, звернулися до правоохоронців з відповідною заявою. 

 Позаяк даний інцидент є спробою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, згідно статті 171 (ч.1) ККУ умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів − карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 Наразі заява внесена до єдиного журналу заяв та повідомлень, а до кінця дня відомості мають бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Нагадуємо, що це вже не перший випадок нападу на знімальну групу М-Студіо” саме під час роботи над сюжетом про ситуацію з магазином “Корзо“. 

Лариса РОМАНЮК, “Про Захід”

Про Захід