Щадей: відставити не можна залишити? Опитування депутатів

Опубліковано:





Позачергової сесії Ужгородської міськради, яку вимагали від в.о. міського голови минулої п'ятниці, поки що не буде. Не вистачає депутатських підписів.
Тим не менше, не можна говорити, що питання з порядку денного зняте. Можливо, підписи, яких поки що бракує, знайдуться. В іншому випадку питання недовіри в.о. міського голови можуть винести на розгляд чергової сесії, що відбудеться в 20-х числах серпня.
Ну а поки що Про Захід вирішив спитати в самих депутатів, як вони голосуватимуть, якщо це питання таки винесуть на їх розгляд, та як оцінюють роботу Віктора Щадея в місті.

Юрій Беляков, позафракційний (раніше – “Партія регіонів”): Місто не повинно страждати через амбіції окремих людей

– Я всім кажу: висловити недовіру найпростіше. А хто прийде на його місце? На даний момент я не бачу перспективи в цьому питанні. А голосувати за відставку Щадея, щоб створити колапс у місті, я не збираюся. Місто не повинно страждати через амбіції окремих людей. Тому при розкладах, які я бачу на даний момент, голосувати за висловлення недовіри виконуючому обов'язки я не бачу підстав.
Тим не менше, в роботі В. Щадея я бачу більше негативу ніж позитиву. Якщо говорити конкретніше, то викликає сумніви кадрова робота. На керівні посади призначають людей, які не мають достатнього досвіду роботи. Як на мене, така кадрова робота є недалекоглядною для менеджера.
Не все прозоро й правильно, на мій погляд, і в розподілі бюджетних коштів в найважливіших сферах – медичній, освітній, соціальній тощо.
Я бачу багато професійних помилок в роботі нинішнього в.о. А Ужгород не заслуговує бути тренувальним майданчиком.
Щадей мав можливість вчитися міському управлінню, коли працював секретарем міськради. На жаль, він не захотів. Тоді йому це було нецікаво, більше займався політикою, ніж, власне, містом.

Іван Колодій, фракція “Батьківщина”: Щадей вже зробив більше, ніж Погорєлов за 4 роки

– Голосувати за недовіру Віктору Щадею я однозначно не буду. Всі ви бачите, хто вимагає його відставку. Це люди, які при Погорєлову каталися, як сир в маслі, вирішували свої питання й збагачувалися на місті. Вони хочуть повернути ті часи, тому й домагаються звільнення в.о. мера. Звісно ж я це не підтримаю.
На мій погляд, В. Щадей за ці 4-5 місяців зробив у місті більше, ніж Віктор Погорєлов за 4 роки. І не потрібно це сприймати на віру. Можете вийти на вулицю та запитати звичайних перехожих.
Віктор Володимирович дуже любив пограти на публіку, однак реально зробив для міста дуже мало. Зараз же у нас значно менше самореклами, але в місті робиться чимало.

Ростилав Буланов, депутат від партї “Удар”: ініціатори відставки Щадея не представляють громаду міста

– Мені здається, що до голосування за висловлення недовіри взагалі не дійде. Кілька осіб, що ініціювали це питання, не представляють громаду міста Ужгород. Вони представляють лише тих персон, які керували містом раніше й мріють повернутися до влади.
Якщо ж до голосування все ж дійде, то за недовіру Віктору Щадею я голосувати не буду. Не вважаю, що зміна влади в Ужгороді на даний час доречна. Вона має відбутися виключно через позачергові вибори, які нам, сподіваюся, призначить Верховна рада.
Діяльність В. Щадея на посаді в.о. міського голови Ужгорода саме в цей період жорсткої економічної кризи, особисто я вважаю задовільною. Якщо екс-мер вгамує свої амбіції, відмовиться від судів і забере свою заяву, місто зможе провести вибори. І тоді хай вже вся громада вирішує, кого вона хоче бачити на чолі Ужгорода.

Андрій Баганич, фракція “Батьківщина” (раніше – “Фронт змін”): наш завдання йому допомогти, а не ставити палки в колеса

– Не підтримую висловлення недовіри Щадею в жодному разі. Зараз він абсолютно влаштовує і громадські організації міста, і, наскільки я знаю, більшість містян, і депутатський корпус.
Особисто я вважаю, що на даний момент альтернативи йому немає. Щадей розпочав значні роботи по місту, він має плани розвитку і наше – депутатів – завдання йому допомогти, а не ставити палиці в колеса.
Віктор Щадей повинен продовжувати виконувати обов'язки міського голови ще й з огляду на те, хто його намагається усунути. Відомо, що за цим стоять представники колишньої влади, які прагнуть повернути місто під свій контроль і використовують для цього проплачену масовку.

Олександр Доктор, фракція “Єдиний Центр”: загалом прикро, що в нас нема мера

– Поки позачергову сесію не призначили, нема багато, про що говорити. Наскільки я розумію, 21 підпис депутатів для оголошення сесії поки що не зібраний. Питання довіри чи недовіри можна буде вирішувати, заслухавши В. Щадея. Запитати його, зокрема, за що був звільнений той же Ковальський. Хто зна, можливо, вислухавши, взагалі не доведеться піднімати це питання.
– А загалом, прикро, що в нас нема мера. Щадей – не обраний громадою, він призначений депутатами. І у випадку висловлення йому недовіри наступного в.о. також доведеться вибирати виключно з 60 ужгородських депутатів.
Що стосується роботи в.о. мера, то він перевершив мої очікування. Чесно кажучи, думав, що все буде значно гірше. А так, ми бачимо, що в місті весь час щось робиться, воно нормально функціонує, якихось крупних провалів немає в жодній зі сфер. На жаль, йому не вдалося ліквідувати дерибан комунальної власності. Крім того, повністю провалена підготовка до зимового сезону. І з цим питання виникнуть серйозні проблеми.

Олександр Ковач, позафракційний (раніше – “Партія регіонів”: мене дуже обурило звільнення моїх колег

– В цьому питанні є моя особиста позиція, а є також позиція депутатської групи, до якої я входжу. В групі, яка складається з 9 депутатів, ми це питання поки що не обговорювали – думки різняться. Особисто я схиляюся до того, що проголосувати маємо так, як цього хоче більшість громади міста. 
Що стосується моєї власної позиції з цього питання, то я проти, щоб звільняли моїх колег. Мене це дуже обурило. Як і обурювало, коли звільняли мене й моїх колег (Олександр Ковач працював заступником міського голови Віктора Погорєлова. – Авт.). 
Але тоді ми стерпіли образи, не реагували на них, не подавали в суди, щоб показати, що за посади не тримаємося. Прийшла нова команда? Хоче працювати? Хай іде й показує свої вміння. 
Проте час показав, що рухаються вони в невірному напрямку. Викликають питання як звільнення, так і нові призначення. Якщо ми свого часу реагували на критику з боку тодішньої опозиції, визнавали свої помилки і намагалися спільними силами їх вирішити, то тепер я цього не бачу. Права завжди лише одна сторона. 
Звільнення директорів ЖЕКів стало останньою краплею, тому громада й стала на захист своїх депутатів. Я б ще зрозумів, якби проти директорів виступали прості люди, скаржилися, збирали підписи за їхню відставку чи висловлювали незгоду, але нічого такого не було. Навпаки, як бачимо, люди стали на їхній захист. Це ж не депутати-списочники, це мажоритарними, що відповідають за свій мікрорайон, щоденно зустрічаються з людьми, допомагають їм. Нерозуміння всього цього й призвело до ситуації, яку тепер маємо.

Петро Кіндюх, позафракційний: з рішенням про відставку директорів ЖЕКів я незгідний

– Чесно кажучи, на даний момент я не можу впевнено сказати, як би проголосував по цьому питанню. В цілому немає особливих претензій до роботи В. Щадея, але ситуацію зі звільненням керівників ЖЕКів я не зрозумів.
Слухав виступ з цього питання на виконкомі і аргументація такого вчинку лишилася для мене недостатньою. Можливо, якщо були якісь претензії до звільнених керівників, їх потрібно було вирішувати за столом переговорів, а не просто звільняти. Тому з цим рішенням виконкому я не згоден.
В цілому, крім вказаного вище випадку, мені здається, що Щадей зі своїми обов'язками справляється. Як представник освіти, скажу, що більшість освітян Ужгорода претензій до нього не мають. Зарплати виплачуються вчасно, а питання, з якими ми звертаємося, знаходять у в.о. мера порозуміння. Якщо не матеріальну, то моральну підтримку ми отримуємо.
Доцільно було б залишити його керівником міста до виборів, які сподіваюся, все ж відбудуться восени. Тим паче, ми не знаємо, хто прийде на його місце й чи не погіршиться ситуація.

ЮРІЙ Лівак
Про Захід


Про Захід