Воздвиження Хреста Господнього: історія, повір’я, традиції

Опубліковано:

27 вересня – визначна дата для усіх християн. Сьогодні відзначається Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього – свято на честь здобуття однієї з найважливіших християнських реліквій.

Після того, як Ісуса було страчено, римські правителі намагалися приховати хрест, щоб не допустити поширення віри в Месію. Для цього на Голгофі засипали землею Гріб Господній, звели язичницьке капище.

Тривалий період часу місце страти було приховане, аж поки до влади не прийшов імператор Костянтин Великий і гоніння на християн припинилися. А 326 року в Єрусалимі біля гори Голгофи мати імператора Костянтина, рівноапостольна цариця Олена, виявила Гроб Господній і три хрести на місці розп’яття Христа. Також були знайдені цвяхи, які під час страти прокололи Тіло Господа, і дощечка з написом “Ісус Назарянин, Цар Юдейський”.

На місці знахідки спорудили християнський храм. Щоб християни могли побачити святиню, священики піднімали, тобто “Споруджували” хрест над головами молільників. Так було засноване свято Воздвиження Хреста Господнього.

За повір’ями 27 вересня закінчується бабине літо. Стає холодно, а все живе загортається у сон, а тому природу та тварин, особливо диких, не можна було турбувати. У цей день не ходили до лісу.

27 вересня заготовлялася на зиму капуста та готувалися відповідні страви. Найпопулярнішими були капусняк та пиріжки з капустою.

Про Захід