Поляна чудес: як перероджуються села на Свалявщині, які наважилися на об’єднання в громаду

Опубліковано:

Полянська ОТГ – перша на Свалявщині і третя в Закарпатській області. Її створення і формування супроводжувалося гучними скандалами, відголоски яких чули і в Ужгороді, коли противників кандидата в голови громади Івана Дрогобецького звозили під Закарпатську облдержадміністрацію на протести. Цей період позаду. Та зараз у Полянській об'єднаній територіальній громаді знову неспокійно. Але цей неспокій уже приємний: у села, що об'єдналися, аби ґаздувати разом, вдихнули життя і там буквально кипить робота.

Голова громади: понад 80 % грошей вкладаємо у села, що до нас приєдналися

Під час брифінгу для журналістів у рамках прес-туру, організованого Закарпатським РВ АМУ, голова ОТГ Іван Дрогобецький поінформував про перші фінансові результати громади за 8 місяців 2017-го року.

– Наша громада складається з 9 населених пунктів, у яких разом мешкає 7590 чоловік. Бюджетом на цей рік передбачалося 40 мільйонів 505 тисяч 100 гривень доходів. Але заробляємо більше, ніж планувалося, станом на 1 вересня бюджет виконано на 106 %, тому сільрада уточнила показники і зараз бюджет на 3 мільйони більший – 43 млн. 224 тис грн. За вісім місяців до скарбниці громади уже надійшло трохи менше 30 мільйонів гривень, з яких ми самостійно заробили 12 – розповів Іван Дрогобецький.

Під час створення об'єднаної громади до Поляни, знаменитого курорту, який завжди давав вагомі доходи в бюджет Свалявського району, приєдналися історично дотаційні села Плосківської та Родниківської сільських рад. За словами їхніх нинішніх старост, перед тим  – сільських голів Мирослава Куштана та Сергія Арендаша, раніше Родникова Гута, Оленьово, Яківське і інші села фінансувалися за залишковим принципом. І їм завжди не вистачало грошей. Ще кілька років тому тут не те що не мріяли про нові дороги і ремонти комунальних споруд, а ходили з простягнутою рукою у район випрошувати гроші, яких не вистачало на зарплати бюджетникам. Тепер усе змінилося. 

– Ми готуємося до річниці створення громади і там про все прозвітуємося, – каже Іван Дрогобецький. – Як уряд звітує за річну роботу, так і ми зробимо. Але деякі підсумки вже можна підбити. Наприклад, цього року ми отримали 4 млн. 336 тисяч 200 грн. субвенції на розвиток інфраструктури. Я хочу показати, на що ці кошти ідуть. Пріоритетом люди самі визначили ремонт доріг, тож ми виділили 1 мільйон 92 тисячі 778 грн на капремонт вулиці у Яківському, 805 тисяч 598 грн – на вулицю у Оленьові, 1 мільйон 339 тисяч 971 грн. – на вулицю у Родниковій Гуті. Крім того, майже 500 тисяч гривень із субвенції виділено на капітальний ремонт клубу у Родниковій Гуті. Загалом більше 80% субвенції на розвиток інфраструктури скеровано на села, які приєдналися до Поляни. Але й це ще не все, бо, до прикладу, Родниковій Гуті сільрада додатково виділила 300 тисяч на ремонт клубу і ще півмільйона – на берегоукріплення. Чому ми так робимо? Бо я хотів би, щоб ми однаково комфортно почували себе як у Поляні, так і в Родниковій Гуті, і в Оленеві, і в інших селах громади.

Підтвердженням цих слів голови Полянської ОТГ свідчить і реалізація масштабного проекту, який передбачає встановлення вуличного освітлення не тільки на всіх дорогах 9 населених пунктів громади, а й між селами. Буквально 4 дні тому запрацювали ліхтарі в селі Яківське і на дорозі до нього від Поляни, ще раніше за таким самим принципом освітлили дорогу Поляна-Уклин. Цікаво, що частина цього проекту здійснюється у співпраці з Програмою розвитку ООН, а самі ліхтарі працюють на сонячних батареях.

– Це моя давня мрія – забезпечити вуличне освітлення, щоб від початку Поляни до крайніх точок нашої громади були освітлені всі вулиці. Як у селах, так і за їх межами, між населеними пунктами, – зізнався журналістам Іван Дрогобецький.

Голова Полянської ОТГ, відповідаючи на питання журналістів, зазначив, що ті зобов'язання, які були озвучені урядом до початку бюджетного року, виконуються.

– Ті кошти, які ми маємо отримати у вигляді субвенцій та дотацій – отримуються чітко за графіком. Тому і йде реалізація проектів, які ми запланували. Додам, що з пенсійним фондом, відділеннями територіального центру зайнятості, служби захисту прав дітей ми уклали договори про співпрацю і надали робочі місця їхнім працівникам, які раз на тиждень приїжджають до нас і виконують свою роботу. 

Старости сіл: ніхто не вірив, що все це можливо

Якщо раніше у селах, що приєдналися до Поляни, з осторогою ставилися до створення ОТГ, побоюючись, що адміністративний центр громади тягнутиме одіяло на себе, то зараз уже помітно, що ці страхи зникли.

В.о. старости сіл Плоске, Оленьово, Плоский Потік, Павлово та Яківське Мирослав Куштан у коментарі “Про Заходу” розповів, що раніше Плосківська сільрада, в яку входило 5 перелічених сіл загальною чисельністю населення близько 3 тисяч людей, за рік заробляла близько півмільйона, а з дотаціями бюджет становив 1 мільйон 400 тисяч гривень.

– З такими “доходами” ми навіть не думали про якусь інфраструктуру чи ремонти, – каже Мирослав Куштан. – А цього року вже зроблено капітальний ремонт вулиці, на якій живе майже половина села Оленьово, загальною вартістю 806 тисяч гривень. Ніхто не вірив, що це можливо. Ця дорога завжди була ґрунтовою з щебеневим покриттям, востаннє її латали “за колгоспних часів”. А тепер тут – новенький асфальт.

Тішиться змінам і в.о. старости сіл Родниківка і Родникова Гута Сергій Арендаш. Каже, раніше сільрада була на 90 % дотаційною і громада не могла впоратися навіть із найнагальнішими проблемами. Наприклад, 2 роки тому після потужних злив сформувався паводок, який наробив великої біди.

– Комісія встановила, що паводок наніс збитків на 4 мільйони гривень. На ліквідацію наслідків район нам виділив 174 тисячі гривень на підпірні стінки і 150 тисяч на відновлення дороги. А цього року із бюджету об'єднаної громади лиш на берегоукріплення маємо вже півмільйона. І це не рахуючи майже півтора мільйона гривень на капремонт дороги. Такі кошти кілька років тому ми навіть не уявляли.

Паралельно у Родниковій Гуті здійснюють капітальний ремонт будівлі сільського клубу, де розташовані також ФАП та бібліотека. Реконструкцію проводять спільно з чеським Краєм Височіна, який також профінансував частину коштів (300 тис. грн.). А ще раніше чеські партнери допомогли провести енергоощадні заходи у місцевому дитячому садочку – тут замінили вікна і двері, відремонтували фасад будівлі, замінили дах, реконструювали систему опалення, встановивши сучасний економний котел на дровах. Населений пункт, де немає ніякого виробництва, а лише одна пилорама і кілька дрібних приватних підприємців, що відкрили магазинчики, власними силами ніколи не зміг би провести так масштабні роботи, які тут тривають зараз.

На черзі – стратегія, генплан і участь у міжнародних грантах

За інформацією голови Полянської ОТГ, найбільший внесок до бюджету громади дають санаторно-курортні заклади та заводи з розливу мінеральних вод. Також є дохід від ведення лісового господарства та від приватних садиб, які забезпечують проживання гостей, що приїжджають лікуватися у Поляну. Та все ж буквально 90% бюджету громади формують санаторії. Тільки уявіть: у цьому невеличкому селі є 39 (!) санаторно-курортних закладів, в яких разом облаштовано 1290 номерів на 3380 ліжкомісць. Ще до 2 тисяч гостей здатні прийняти приватні садиби. Таким чином у високий туристичний сезон у Поляні відпочивальників більше, ніж місцевих мешканців включно з приїжджим персоналом санаторіїв.

Сьогодні Полянська сільська рада, думаючи про розвиток громади наперед, розробляє генплан забудови. А паралельно спільно з експертами розробляється Стратегія сталого розвитку громади, в якій закладаються майбутні проекти, що мають дати поштовх до нового життя і розвитку громади.

– Стратегія – це план дій, і вона повинна бути поєднана з генпланом. До кінця року стратегічний план розвитку буде розроблений і представлений на сесії сільради. Там уже будуть виписані конкретні проекти, які ми зможемо пропонувати інвесторам. Ми хочемо, щоб у нас працювали нові підприємства, які створювали б для наших мешканців робочі місця. Для інвесторів буде величезний перелік пропозицій, але будуть прописані і умови. Бо інвестор хоче одне, але це не завжди співпадає з інтересами людей. А в нас на першому місці – мешканець громади, – каже Іван Дрогобецький.

Основою Стратегії сталого розвитку Полянської ОТГ, логічно, бачать туризм і рекреацію. Тому планують максимально ефективно, але водночас бережно використати природні ресурси, які є на території громади.

– Ми починаємо розробляти кілька програм використання природних ресурсів. Планів у нас багато, але самостійно, без фінансової підтримки, ми не зможемо їх реалізувати. Тому ми шукаємо партнерів за кордоном і звертаємося до міжнародних фінансових установ. Наприклад, ми вже уклали угоду про співпрацю з Велькими Капушанами, бо в нашій Родниковій Гуті проживає чисельна словацька етнічна спільнота і власне село було засноване словацькими переселенцями. Крім того, до 27 жовтня маємо подати заявку на грантовий проект з бюджетом 500 тисяч євро спільно із словацьким селом Любиця Пряшівського краю та містом Міхаловце за програмою “Ліси і села 21 століття”. І маємо ще один унікальний задум – створення екосферного інноваційно-культурного етнопарку “Родниковий край”. Етнокультурним ядром парку має стати нове, абсолютно енергопасивне екоетнопоселення Родникова Гута на місці старого села. Інноваційним ядром – екосферний біоіндустріальний парк, площею понад півсотні гектарів, збудований на полонині на висоті більше 1000 метрів. Планується використання сучасних високих смарт-технологій, передусім енергетичних та агроекобіологічних. Хочемо створити геліотеплиці, де вирощуватимуться овочі для санаторіїв і матимуть роботу наші мешканці, а також біотехнологічний комплекс, підприємство, яке перероблятиме екологічно чисті місцеві продукти, сучасне безвідходне деревообробне виробництво та багато інших інноваційних проектів. Наразі ми – на стадії розробки проекту, але вже зовсім скоро його представимо громадськості, міжнародним партнерам, урядовцям та інвесторам. Це грандіозний проект на сотні мільйонів євро, якого в Україні ще не було. Але я вірю, що за кілька років ми зможемо реалізувати хоча б частину запланованого і це стане потужним поштовхом до розвитку Полянської ОТГ, – підсумовує Іван Дрогобецький.

Ярослав Світлик, спеціально для “Про Заходу”  

P.S. У рамках прес-туру начальник відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального  центру з надання БВПД Оксана Дудаш поінформувала голову Полянської ОТГ Івана Дрогобецького та сільських старост Оленева, Родникової Гути, Родниковки, Плоского, що фахівці місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги та бюро правової допомоги завжди готові надати безкоштовну юридичну підтримку мешканцям територіальної громади. А дізнатися, як захистити свої права самому та підвищити правову свідомість усіх українців, навчити їх застосовувати права, гарантовані Конституцією та законами України, допоможе мешканцям громади Всеукраїнський просвітницький проект “Я маю право!”, започаткований Міністерством юстиції.

 

Про Захід