Фантомна сесія: Як у Хусті знімали голову райради (Фоторепортаж)

Опубліковано:

Як вже повідомляв “Про Захід”, сьогодні, 28-липня, в Хусті депутати районної ради позбавили повноважень та усунули з посади голову ради Олександра Пацкана та заступника голови ради Івана Рогача на сесії, яку було скликано не власне розпорядженням голови ради, а комісією з питань бюджету райради.

Рішення про скликання пленарного засідання 8 сесії Хустської районної ради на сьогоднішній день, 28-го липня, було прийняте 26-го липня на засіданні комісії з питань бюджету Хустської райради. Попри те, що ще 25-го липня 2017-го року розпорядженням голови ради засідання було перенесено на 11 серпня.

Формальним приводом для скликання такого нагального засідання сесії став пункт “Про внесення змін до рішення районної ради від 23 грудня 2016 року № 235 “Про районний бюджет на 2017 рік”. Йдеться про перерозподіл коштів для оплати заборгованості по зарплатні непедагогічним працівникам освіти району, які з червня не отримують зарплатню. Також у порядку денному значилися ще два пункти: “Про будівництво каскаду малих гідроелектростанцій в Хустському районі” та Різне.

На вчорашній прес-конференції у Хусті голова райради Олександр Пацкан так пояснив причину того, чому не підтримав рішення скликання сьогоднішньої сесії: “27-го червня був проголосований довгостраждальний бюджет районної ради, однак до цього часу я не маю його на підпис. Оскільки зараз справа перебуває в суді, я був зобов'язаний перенести сесію. Мною було видано розпорядження скликати сесію на 11 серпня у зв'язку з тим, що у нас у порядку денному стоїть питання зміни до бюджету, бюджет прийнятий, але рішення так і не подане мені на підпис”.

Позаяк на сьогоднішньому засіданні не був присутній голова ради та заступник, а також не працювали система електронного підрахунку голосів, спочатку обрали головуючого засідання – Івана Липчея, а також склад лічильної комісії – голосування відбувалося поіменно. Окрім того, на засіданні був присутній голова Хустської РДА Назар Павлій. 

Після того як 25 депутатів одноголосно (загальний склад Хустської райради 36 депутатів) затвердили порядок денний, головуючий Іван Липчей спитав у депутатів чи мають вони ще якісь зауваження чи пропозиції. Слово взяв депутат Дмитро Величко (Радикальна партія Олега Ляшка) і “несподівано” запропонував внести ще два питання до порядку денного: про припинення повноважень голови Хустської районної ради Пацкана Олександра та звільнення його із займаної посади, а також з аналогічним формулюванням питання припинення повноважень заступника голови райради Івана Рогача. Депутати одноголосно підтримали першу пропозицію, за другу – 24 “за” і одне “проти”.

У наслідку після того, як депутати після нетривалого обговорення та дискусій, прийняли питання по бюджету і будівництву малих ГЕС, була оголошена 20-ти хвилинна перерва і почалися приготування до таємного голосування за зняття з посади голови і його заступника. В результаті саме голосування відбулося доволі швидко. За позбавлення повноважень Олександра Пацкана проголосувало 25 депутатів, Івана Рогача – 24 і ще один депутат був проти.

Головуючий на сесії депутат Іван Липчей у коментарі журналістам акцентував, що сесія була скликана виключно через соціальну напругу в районі викликану затримками зарплатні: “Сьогодні у нас відбувається позачергове засідання сесії, де передбачена зарплата технічним працівникам освіти, які вже з червня сидять без зарплатні. Соціальна напруга є дуже високою, 7-го числа група депутатів, звернулася до керівництва районної ради,  з проханням скликати сесію, але, на жаль, діями голови райради і заступника така сесія відклалася вже декілька разів. Тому на вимогу 23 депутатів та бюджетної комісії, була скликана сесія, на жаль, без присутності голови райради та його заступника, але було прийняте найважливіше, на мою думку, рішення про виділення коштів на виплату заборгованостей”. Також Іван Липчей зауважив, що голову райради та заступника письмово попередили про те, що сьогодні будуть розглядати рішення про зняття їх з посади, а також зауважив, що, на його думку, депутатами були витримані всі моменти щодо законності такого голосування і регламенту: “Але абсолютну правду казати, чи воно законне я не можу, я не суд останньої інстанції. Якщо щось було незаконним, то у будь-якої сторони є право звернутися до суду і відстоювати правду”.

Як вже повідомляв “Про Захід”, голова Хустської райради назвав засідання ради неправочинним і вже звернувся до з відповідними заявами до Закарпатської обласної прокуратури та Управління поліції в Закарпатській області. 

Голова фракції БПП “Солідарність” в Хустській районній раді, депутат Сергій Деяк розповів про те, які будуть подальші дії в цьому питанні та озвучив причину, яка може бути поясненням того, чому так миттєво відбулося голосування про позбавлення повноважень.  “Сесія, по-перше, була незаконна, була порушена маса процедурних питань по організації  сесії, по-друге, вона мала відбутися 11-го серпня, там такий сценарій був можливий щодо зняття голови. Зараз таке рішення буде подане до місцевого суду, над цим вже працюють юристи, є заява в поліцію про захоплення сесії. Найбільше порушення те, що попередню сесію, яка була 27-го червня, де буле розділені вільні лишки і понадпланові надходження, зараз Назар Іванович Павлій – голова адміністрації озвучив, що саме та сесія 27-го числа була незаконною. Він сам не дав на підпис рішення тої сесії, а зараз наводить як аргумент незаконності сесії тим, що вона не була підписана головою ради. Хоча він це якраз і саботує майже місяць. Було зібрано три президії, які рекомендували голові адміністрації дати рішення на підпис, щоб законно внести зміни у бюджет і видати людям зарплату. Назарій Павлій відмовився від такої процедури, у зв'язку з цим рада направила матеріали до адміністративного суду. Чекаємо висновку суду про законність діянь голови адміністрації”, – відзначив Сергій Деяк. Також депутат зауважив, що представники різних політичних сил у раді наразі об'єдналися ситуативно, і об'єднало їх власне будівництво каскадних міні ГЕС на річці Ріка, тобто бізнесові інтереси.

З окремою заявою вже виступила і Закарпатська організація БПП “Солідарність”, яка вважає такі дії політичної змовою фракцій “Єдиний центр”, “Опозиційний блок”, “Радикальна партія Олега Ляшка” та закликає правоохоронні органи відреагувати на факт незаконного проведення засідання Хустської районної ради та голосування за припинення повноважень

Наразі ж вже завтра зранку о 9.00 відбудеться друге засідання 8-ї сесії Хустської районної ради, на якому обиратимуть нового голову райради та заступника, таке рішення на сьогоднішньому засіданні розглянули та підтримали депутати.

“Про Захід” 

Про Захід