Програма фестивалю “Слобода Культ” на сьогодні

Опубліковано:

В Ужгороді триваю акції, зустрічі та інші цікаві культурні заходи у рамках фестивалю "Слобода Культ". Якою ж буде програма захолів сьогодні – читайте нижче:

25 травня, п'ятниця

Ужгород

16:00

Розмова з Олегом Коцаревим "Література і родинна пам'ять"

Культурно-історичний центр "Совине гніздо"

 

Розмовляють Тетяна Пилипчук та Банди Шолтес

Розмова за мотивами нового роману Олега Коцарева "Люди в гніздах". Що це за роман? "Постмодерне перепрочитання приватної історії? Карнавал родинної пам'яті? "Концептуальна проза" чи "найбільш "бессмысленная и беспощадная" родинна сага сучукрліту"? У центрі роману "Люди в гніздах" опиняється життя однієї української родини переважно у ХХ столітті. Курйози, пригоди, війни, поезія, революції, колаборація з нацистами і комуністами, втечі, порятунки й загибелі, кохання й ненависть, ворожіння, мандрівки і сифіліс – усе це змішується в іронічному й експериментально-вигадливому калейдоскопі. Неймовірна концентрація дивовижних збігів обставин. Історія, після якої не хочеться брому.

 

17:00
Перформанс Костянтина Зоркіна

Культурно-історичний центр "Совине гніздо"

Костянтин Зоркін (Харків) – культуролог за освітою, працює у сфері перформансу, інсталяції, лялькового театру, графіки та інших видів мистецтва. Є автором декількох лялькових вистав. Читає курси лекцій з теорії та філософії візуального мистецтва. У 2014 році Костянтин Зоркін заснував проект "Лабораторія неспрямованих дій". "Лабораторія" формулює своє завдання як пошук нових форм існування ритуалу у сьогоднішній дійсності та звільнення від актуального та вербального контенту за допомогою магічної (до-естетичної) візуальної мови. Цей же принцип лежить і в основі перформансів художника, який задіює різні предмети і стихії.

 

18:00

Розмова "Культурна пам'ять, що у нас в головах"

 

Культурно-історичний центр "Совине гніздо"

Розмовляють Олег Коцарев, Сергій Буковський, Світлана Олешко, Тетяна Літераті
Модерує Ярина Цимбал

Коли в хорошому ігровому кіно або захоплюючому детективі розповідаються історії, наприклад, про легендарний харківський будинок "Слово",  ці історії безболісно стають частиною нашої спільної культурної пам'яті. Пам'ять, що нас об'єднує, формується в тому числі через популярну культуру. Які історичні постаті і події варто актуалізувати в мистецтві – і як це робити? Про що краще мовчати – і чи не спричинить наше мовчання конфлікти в майбутньому? Всі ці питання підніматимуться під час розмови з ученими, які досліджують нашу історію, та митцями, які художньо осмислюють цю історію  для широкого загалу.

19:30 21:00
Показ фільму "Живі"
Зустріч із режисером Сергієм Буковським

Культурно-історичний центр "Совине гніздо"

Рік: 2008
Країна: Україна, США
Жанр: документальний, історичний
Тривалість: 75 хв.
Режисер: Сергій Буковський
Оператор: Володимир Кукоренчук
Кінокомпанія: Листопад Фільм

Вони були дітьми, коли у їхніх батьків відібрали все. Селян, що жили і працювали на найродючіших у світі ґрунтах, було віддано на поталу голоду й повільної смерті. З тих, хто вцілів, формували армію рабів. Лише тепер ці люди розповідають про пережите. Про те, як їхніх батьків погнали у "світле майбуття". Як забирали останнє. Як вимирали села. Як вони лишилися жити. "Краще б ми не народжувалися…" – говорить один зі свідків.

Трагедію Голодомору вплетено в сюжет світової драми початку 1930-х: параліч економіки у США, прихід до влади Гітлера в Німеччині, війна очолюваного Сталіним більшовицького уряду з селянством. Останнє боронило приватну власність і мусило або визнати свою поразку, або померти. Та у 1933-му їх позбавили найменшої можливості вибору. Разом з тим вирішувалося і завдання покінчити з націонал-комунізмом та будь-якими проявами самостійної національної політики. В Україні 1920-х її зреалізовано найпослідовніше, так само послідовно й жорстоко її придушили.

 

Своєрідним провідником у фільмовій мандрівці пеклом історії виступає британський журналіст Ґарет Джонс, чия правда про трагедію українців не була почута на Заході. Уряди багатьох країн виявили байдужість до чужої біди. Хоч ситуацію в Україні знали добре – про це свідчать оприлюднені у фільмі документи. Свідчення людей, що пережили голодний морок, переплітаються у фільмі з щоденниковими записами, які робив Джонс під час поїздки в Україну у березні 1933-го.

 

 

21:00
Літературні читання: Ніч поезії. Читання під вініл. "Круглий звук". Читання на драбині. "Культурний обмін": формати літературних читань, які популярні в Харкові та Ужгороді

 

Культурно-історичний центр "Совине гніздо"

Читають Юрій Цаплін, Андрій Краснящих, Олег Коцарев (Харків) і закарпатські автори
Модерує Банди Шолтес (Ужгород)

Безперечно, на Слобожанщині є свої зіркові письменники, але не менш цікавим є мистецьке середовище, що уособлює літературне життя регіону. Харківські письменники пропонують оригінальні формати презентації своєї творчості, і на Ночі поезії ми спробуємо показати побутування поезії поза книгою. Насичене літературне життя Слобожанщини можна представити через розповіді учасників та візуальний матеріал, який демонструє формати сучасних літературних тусівок Слобожанщини (Літературний слем, поетичний МОШ, "Клуб в кубі", "Крилате сузір'я", "Ніч поезії", "Мандрівні поети на стільцях", "Записник із Землі", "Клуб анонімних авторів", "Читання на драбині", "Вечори україномовної прози та поезії", літературний гурток Слов'янська (конкурс ім. Михайла Петренка).  Іноді форма письменницьких читань не менш цікава, ніж зміст: ці дійства створюють особливу творчу атмосферу причетності до "живої" літератури, що твориться просто на очах. Під час Ночі поезії звучатимуть авторські тексти та улюблені слобожанські твори учасників.

Про Захід