«Читаємо разом» з письменниками: Студенти УжНУ організували свій літературний клуб

Опубліковано:





Почитати разом із Олександром Гаврошем його “Капітан Алоїз”, “замовити” Любці виконання улюбленого “Ти прокинешся зранку і скажеш”, випити зеленого чаю з професором Федакою. Саме у такому форматі проходять засідання літературного клубу “Читаємо разом”, який організували студенти філологічного факультету УжНУ.

Ініціатором клубу стала четвертокурсниця Іванка Когутич, до якої ідея об`єднати філфаківців-книгоманів прийшла ще у травні 2014. “Я відвідувала більшість культурних акцій у місті й дивувалася, що там мало молоді з УжНУ, зокрема, з філфаку. Тоді захотілося пересвідчитися, чи є у нас студенти, яких цікавить культура. Поспілкувалася з філологами, за літо й з багатьма іншими, а у вересні вирішили розповсюдити інформацію і зібрати зацікавлену літературою, культурою творчу, енергійну молодь. На організаційне, пробне зібрання прийшло тільки 10-11 чоловік. Але й це вже мене підбадьорило і спонукало до подальших дій. Ми обрали формат і домовилися про перше зібрання літклубу “Читаємо разом”. Основна мета клубу – створення культурного осередку, гуртування молоді, зацікавленою літературою і не тільки”, – розповіла Іванка.

Гостями літклубу стали вже троє письменників. Першим був професор і письменник Сергій Федака. Другим – Олександр Гаврош, який провів неординарну екскурсію Ужгородом за своїм романом “Капітан Алоїз”. Третій гість – поет Андрій Любка, який зібрав найбільше публіки і, відповідно, нових членів клубу.

Іванка каже, що формати зустрічей – різні, але головне – те, що на засіданнях завжди тепла і невимушена атмосфера. “Це може бути творча зустріч, екскурсія, обговорення, підведення підсумків року… Єдина умова літклубу полягає в тому, що ми на зустріч приходимо підготовані. Тобто знайомимося з творчістю автора, з його біографією, всі читаємо вибраний його твір. Тому і назва відповідна – “Читаємо разом””, – зазначає студентка.

За її словами, зазвичай на засідання літклубу приходить 10-15 людей, але з кожним разом приєднуються по кілька однодумців. Що ж до гостей, то вони завжди легко йдуть на контакт і погоджуються на зустріч із студентами.
“Письменники зацікавлені спілкуванням з читачами, тим більше з філологами, хоча до нас приходять й інші творчі й активні люди. Дуже приємно, що у письменницькому середовищі вже поширюється інформація про літклуб і їх зацікавлення ще більше зростає. А це вже сприяє налагодженню контактів і плануванню зустрічей”, – розповідає Іванка Когутич.

Дівчина зізналася, що найближчим часом у якості гостей на засідання планує запросити Мирослава Дочинця, Михайла Рошка та Василя Кузана.

“Про Захід”


Про Захід