Розслідування смертельного ДТП за участі судді Амаровича затягується, слідство призначило ряд нових експертиз

Опубліковано:





Скандал навколо колишнього голови Перечинського районного суду Віктора Амаровича торік влітку висвітлювали всі обласні та ряд всеукраїнських ЗМІ. П'яний служитель Феміди на дорогому авто протаранив “Жигулі” молодого ужгородського юриста, котрий загинув на місці аварії. Сталося це ще у липні, однак досі слідство не може відправити справу до суду.

“Суддя був дуже п'яний, ледве тримався на ногах”

“Мій брат Саша працював юристом на фірмі в Мукачеві. 9 липня минулого року він, як завжди, закінчив роботу о 18.00, сів у свій ВАЗ-2107 і поїхав додому. Однак до Ужгорода так і не доїхав: поблизу села Дубрівка в його автомобіль на величезній швидкості врізався чорний джип, – розповідає рідний брат загиблого Володимир Шутко. – Сталося це приблизно о 18.20 на рівній дорозі, розділеній суцільною смугою. “Mitsubishi Pajero” просто вилетів на зустрічну смугу руху, протаранивши “Жигулі”. Удар був такої сили, що машина брата перелетіла через джип і впала у кювет. Дісталося й автомобілю, що їхав позаду “Жигулі”, його теж зачепило.

Звідти одразу ж після зіткнення вискочили водій і пасажири, почали витягати брата з ущент розтрощеного автомобіля. Згодом вони розповідали: ще кілька хвилин Саша подавав ознаки життя, дихав, але потім помер, так і не дочекавшись “швидкої”. Вже потому ми дізналися, що його травми були просто несумісні з життям, бо всі внутрішні органи розірвалися чи були дуже ушкоджені”.

За кермом “Mitsubishi”, яка спричинила аварію, сидів голова Перечинського районного суду Віктор Амарович. Свідки та усі, хто був на місці пригоди, в один голос твердять, що чоловік був дуже п'яний, ледве пересувався по дорозі, похитуючись, а потім і зовсім зачинився у авто, когось видзвонюючи. Брат померлого Олександра Володимир зізнається: незабаром на місце пригоди приїхав якийсь друг Амаровича, напевно теж суддя. Він і керував там правоохоронцями, які розгубилися і просто не знали, що їм робити.

“Я на власні очі бачив, що міліція прикриває суддю, який пересів до машини свого друга і не бажав виходити. Представники ДАІ, прикриваючись словами про недоторканність суддів, залишили його в автомобілі, поки оформлювали ДТП і, схоже, не поспішали везти водія у наркодиспансер, аби перевірити на стан алкогольного сп'яніння. Мені здається, якби я не наполіг, то його так би і відпустили.

Нарешті через 4,5 години після ДТП Амаровича таки повезли до наркодиспансеру. Там він спочатку відмовлявся пройти експертизу, а коли погодився, виявилося, що навіть після 5-х годин по аварії рівень алкоголю в його крові два з половиною рази перевищував норму! Пригадую, у наркодиспансері його запитали, коли він востаннє вживав алкоголь, а він відповів, що в неділю після служби у церкві (нагадаю, що події відбувалися у середу). Там же лікарям він розповідав, що дуже переживає за сина, який сидів за кермом в момент аварії, бо той дуже постраждав і перебуває в реанімації Мукачівської ЦРЛ. Такі дурниці: то про сина, то про дочку, він навіть на відеокамери говорив. Хоча безпосередні свідки аварії стверджують, що в автомобілі крім нього нікого не було, а сина судді на місті ДТП взагалі ніхто не бачив.

Та й загалом Амарович поводив себе обурливо. Він жодного разу не вибачився за скоєне перед дружиною чи рідними загиблого, сміявся, нахабно заявляв, що не сидів за кермом”, – згадує той страшний день Володимир Шутко.

Притягти до відповідальності суддю – справа процесуально дуже складна

Він також зазначає, що прокуратура взялася проводити досудове розслідування, призначивши ряд експертиз, проведення яких зайняли більше півроку. “Перші експертизи були на встановлення стану алкогольного сп'яніння Амаровича, мого брата, водія третьої постраждалої машини, а також чомусь сина Амаровича. Усі, крім самого судді, були тверезими. Іншими експертизами встановлено, що всі автомобілі були технічно справні, а колесо на пошкодженому джипі Амаровича лопнуло не до аварії, а внаслідок неї. Останню автотехнічну експертизу призначили проводити у Львівському інституті судових експертиз. Її робили аж півроку. Після неї слідчий призначив додатково ще 4 експертизи. Одна з них має проходити аж у Києві, тож я підозрюю, що це затягнеться ще на півроку (і це при умові, що не будуть призначені нові експертизи).

Думаємо, що цим у прокуратурі намагаються затягнути процес, зрештою призначивши таку експертизу, яка могла би дати висновок, що автомобіль судді був несправний, тим самим виключивши вину вщент п'яного винуватця ДТП”.

Дружина загиблого Олександра у грудні минулого року написала до прокуратури Закарпатської області запит, в якому попросила повідомити про перебіг розслідування та результати всіх проведених експертиз. Натомість отримала відписку, що письмово надати інформацію в прокуратурі не можуть, оскільки мусять забезпечити таємницю досудового розслідування. Заразом зізналися, що перебування Віктора Амаровича на посаді професійного судді мусить враховуватися при оголошені йому підозри, затриманні або обранні стосовно нього іншого запобіжного заходу.

Притягти до відповідальності суддю у нашій країні – справа дійсно процесуально дуже важка. Тому обурена громадськість після скандалу з перечинським суддею вирішила змусити його самовільно відмовитися від посади. 22 липня 2014 року громадські активісти провели акцію під будівлею Перечинського райсуду. Один з організаторів тієї акції Юрій Світлик нині розповідає: тоді їм вдалося добитися того, аби Віктор Амарович відмовився займатися посаду голови районного суду, однак він продовжує бути суддею. “У той час Амарович швидко пішов на лікарняний. Чесно кажучи, ми не знаємо, чи працює він зараз, але хочемо це перевірити. Не можна допустити того, аби вбивця судив людей. Він повинен піти з суду”, – зауважив громадський активіст.

“Боюся, що справу “злиють”

Натомість у самій прокуратурі справу не вважають розтягнутою у часі. В офіційному коментарі прес-служба запевнила: прокуратурі не важлива ні посада, ні статус особи, яка вчинила злочин. “У ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні проведено огляди місця подій та транспортних засобів, допитано ряд свідків та потерпілих, проведені слідчі експерименти, призначені та проведені судово-медичні, трасологічні та автотехнічні експертизи. На даний час триває призначена слідчим металографічна експертиза. Призначено також комісійну судово-медичну експертизу учасника ДТП. Крім того, для забезпечення повного, всебічного та об'єктивного розслідування призначено комплексну автотехнічну експертизу з метою встановлення за рахунок пошкоджень можливої швидкості руху автомобіля”, – йдеться у коментарі.

Однак брат загиблого Олександра Володимир вже не вірить правоохоронцям. “Я боюся, що справу “злиють”. Що суддю Амаровича або виправдають, або дадуть йому умовний термін. Уявіть, він і досі працює суддею, може виїжджати за кордон, керувати автомобілем. У нього немає жодних обмежень у пересуванні, хоча я чув, що це не перша його дорожньо-транспортна пригода з такими наслідками. Попереднього разу прокуратура його відбілила. Боюся, що зараз буде те саме”.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”
Фото з мережі інтернет


Про Захід