Передвиборна активність на Закарпатті: чорний піар проти мера та білборди

Опубліковано:

Протягом першого тижня літа спостерігачі ОПОРИ фіксували у різних районах Закарпатської області білборди кількох потенційних кандидатів у народні депутати, партій та листівки із ознаками чорного піару.

Наприклад, на вулицях Ужгорода розміщені білборди представника “Національного корпусу” Андрія Білецького. На плакаті зображене фото політика та напис – “Разом ми сила, що захищає країну”.

Також на вулицях міста з’явилися борди з рекламою партії Володимира Гройсмана із написом “Українська стратегія” та підписом – Володимир Гройсман.

Борди із привітанням від представника політичної партії “Патріот” Михайла Чурила спостерігачка ОПОРИ також зафіксувала на вулицях обласного центра Закарпаття. На плакаті зображено фото політика та вказано, що він є представником політичної сили, а також привітання для містян із Зеленими святами.

Крім цього, в Ужгороді на дошках оголошень та на деяких парканах можна побачити листівки, які містять ознаки чорного піару на адресу міського голови Ужгорода – Богдана Андріїва. Останній, як відомо, увійшов до списку партії “Опозиційний Блок”. На листівці зображене фото міського голови Ужгорода та напис “Зупинити мародера”. У правому нижньому куті листівки є підпис – Павло Федака. На листівках немає вихідних даних – інформації про замовника, тираж, установу, що здійснила друк тощо.

Павло Федака в Ужгороді відомий  як активіст та  колишній депутат Ужгородської міської ради (каденція 2006-2010 років). Під час телефонної розмови він зазначив комунікаційниці ОПОРИ, що наразі ще немає зареєстрованих кандидатів, тому про “чорний піар” можна  буде говорити лише тоді, коли кандидата в нардепи зареєструють. Те, що  листівка невідомого походження  підписана співзвучним іменем, Павло Федака коментувати відмовився.

У місті Берегові з початку літа почали з’являтися плакати із фотографією депутата Ужгородської районної ради від БПП “Солідарність” Роланда Цебера. Білборд виготовлений у зелено-жовтих тонах із написом “Новий початок! Нові можливості! Нові обличчя!”. Також на плакаті напис продубльований угорською мовою.

Комунікаційниця ОПОРИ звернулася до Роланда Цебера за коментарем, однак на момент публікації матеріалу відповіді не отримала.

Також на Берегівщині є борд із написом “Лідерство – це відповідальність” та підписом – Гройсман.

У Мукачівському, Тячівському,  Міжгірському, Свалявському районах та Ужгороді розміщена зовнішня реклама партії “Європейська солідарність”. На плакатах зображене фото її лідера Петра Порошенка та напис “Обирай НАТО і ЄС! Долучайся!”.

“Окремі ймовірні учасники парламентських виборів, будучи ще не зареєстрованими як суб’єкти виборчого процесу, рекламують свої проекти і це все не в межах виборчого фонду, – зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Ярослав Гулан. – Бачимо ознаки так званої дочасної агітації. Відтак виборець не знатиме достовірної інформації про кошти, витрачені на таку рекламу, та хто їх оплатив”.

Відповідно частини 1 статті 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України”,  передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно із частиною 3 статті 68 цього ж Закону, політична реклама – це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій – суб’єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією – суб’єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії – суб’єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій – суб’єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

Про Захід