Дизайнер із Ужгорода Катерина Моргентал представлятиме країну на міжнародному фестивалі «Dutch Design Week» (Фото)

Опубліковано:

Катерина Моргентал та її молодий бренд "Morgental" на Закарпатті вже добре відомі, передовсім людям, котрі люблять стильні і креативні речі й ідеї в дизайні інтер'єрів. Однією з найупізнаваніших "фішок" бренду є речі з чорно-білої серії "UKRAINIAN SYMBOL TRANSFORMATION". Над цією концепцією Катерина працює вже кілька років, ідея ж її полягає у трансформації українських етнічних символів в сучасні модульні інтерпретації. На ділі це виглядає справді дуже красиво і водночас сучасно. Причому Катерина запевняє, що цю ідею можна використовувати дуже широко – від створення шпалер та текстилю, до виготовлення килимів і навіть модульних інтер'єрних панно з найрізноманітніших матеріалів.

Саме "UKRAINIAN SYMBOL TRANSFORMATION" Катерина Моргентал частково використала для того, аби подати заявку на участь в одній із найбільших і найвідоміших виставок Європи – голландському "Dutch Design Week", який відбудеться в Ейндговені в жовтні цього року. Минулоріч команда українських дизайнерів вперше брала участь у виставці і приїхала звідти з величезним натхненням і цікавими пропозиціями. Цьогоріч, побачивши інтерес європейських виробників до свіжих ідей з України, у Києві створили оргкомітет відбіркового конкурсу "CREATIVE UKRAINE at Dutch Design Week 2018", тож спробувати свої сили міг кожен дизайнер країни, творчі особистості, українські виробники або бренди, що тісно співпрацюють з креативними індустріями, мають унікальні об'єкти чи інноваційні технології в категоріях предметного дизайну, новітніх матеріалів, моди та текстилю, інновацій та технологій, соціального дизайну. Куратори проекту – Ольга Богданова, Олена Оранська, Катерина Соколова, "Art-East+Art-West", "Prostir86", "Enterprise Europe Network" об'єдналися з метою допомогти українській дизайн-спільноті заявити про себе в світі. Участь українців відбуватиметься за підтримки Посольства України в Нідерландах та Міністерства закордонних справ України.

Всього заявки на конкурс подали близько 50-ти українських учасників. Вони мусили створити і представити цікаву концепцію, об'єднану темою модернізму (такою буде цьогоріч тема усього "Dutch Design Week"). Найкращих обирали імениті дизайнери, серед яких відомий голландець Йоост ван Блайсвайк (Joost van Bleiswijk), випускниця легендарної Дизайн Академії Ейндговена, лектор Даша Цапенко, промисловий дизайнер Катерина Соколова, котра співпрацює з відомими брендами, тощо. І от 11 червня члени експертного журі опублікували 19 імен переможців конкурсу, тих, чиї концепти і роботи сформують український стенд на виставці в Ейндховені. Серед них було й ім'я Катерини Моргентал з Ужгорода.

 "Я завжди мріяла взяти участь у події світового дизайну такого масштабу, – ще досі не вірячи у свою перемогу розповідає "Про Заходу" Катерина. – І особливо хотіла вперше показати свої роботи в Ейндговені. Усі дизайнери знають, що саме там працює Ейндговенська Академія дизайну (Design Academy Eindhoven) – одна з найкращих у світі. Керує нею Лі Еделькорт (Li Edelkoort) – жива легенда у світі дизайну та провидиця трендів, котра досліджує і передбачає майбутні тенденції у світовому дизайні. Найбільше ж мені в подобається, що в цій Академії працюють з науково-дослідницьким підходом в дизайні, занурюючись у складні філософські питання та проблеми людства.

Сам "Dutch Design Week" – дуже відомий захід. Невеличке містечко Ейндховен на тиждень перетворюється на центр світового дизайну за участі найвідоміших митців і промислових компаній. Потрапити туди – мрія і честь для кожного дизайнера. Якщо ви хочете знати, щоб буде актуальним у найближчі кілька років – їдьте  на цю виставку, бо саме вона диктує моду майбутнього. Тому не дивуйтеся, що я досі не можу повірити в те, що мене обрали до команди українського стенду!".

Катерина Моргентал подала на конкурс дві свої роботи: розробку килимів із серії "UKRAINIAN SYMBOL TRANSFORMATION" та концепт "Намальовані вірші". Над ідеєю з геометричними тканими килимами Катерина працює вже давно. Саме в такій реалізації, на думку дизайнерки, серія інтер'єрних предметів з використанням трансформації української вишивки в сучасні графічні паттерни може виглядати дуже актуально. Щодо втілення цієї ідеї, то наразі ведуться переговори з двома українськими виробниками, котрі зацікавилися такою співпрацею.

Другий концепт Катерини для "Dutch Design Week" – "Намальовані вірші". Ця дуже незвична ідея – намалювати вірш – виникла випадково і довго визрівала, шукаючи вирішення. Катерина придумала кілька варіантів того, як можна намалювати поезію, і кожен з них є по-своєму дуже цікавим. Суть у тому, що голосний і приголосний звук позначаються або певним художнім елементом, або кольором. Пробіл між словами теж позначений. Таким чином Катерина перемальовує вірші, а в результаті виходить малюнок, завжди різний і неповторний. Для "Dutch Design Week" наша дизайнерка намалювала вірші українських модерністів. Ідея же ця надзвичайно сподобалася голландцям.

"Обидва моїх проекти – це поки що концепти, і обидва мають кілька варіантів реалізації. Наприклад, ті ж "Намальовані вірші" можуть бути інтер'єрними об'єктами, а можуть і взагалі поїхати до Ейндговена в електронній версії. Всі ці деталі ми будемо обговорювати з кураторами проекту в Києві вже найближчим часом, – продовжує розповідати Катерина Моргентал. –  Звісно, у жовтні до Ейндговена поїдуть не лише мої роботи, а і я сама. Вже відчуваю, що це буде щось неймовірне! У той же період Академія дизайну в Ейндговені проводить захист дипломних робіт студентів, що теж є для мене обов'язковим для відвідування. Також планую не лише показати себе, а й подивитися на інших, поспілкуватися і познайомитися з багатьма цікавими дизайнерами.

На виставках такого ґатунку буває і таке, що представники якихось фабрик чи фірм пропонують співпрацю, наприклад, якщо ваша ідея підходить під стиль їхнього бренду. Це дуже хороша можливість для таких молодих дизайнерів, як я. І цілком можливо, що це відкриє мені шлях у майбутнє".

Участь бренду "Morgental" у виставці – це презентація ідеї, далі ж буде вивчення актуальності, збір відгуків, оцінка потреб ринку і лише тоді може йтися про втілення проекту у виробничих масштабах. Для молодих дизайнерів це часто процес новий, частково невідомий і незвичний, який дає потужний старт і новий професійний досвід. Але Катерина бачить, що її роботи, як і роботи багатьох її українських талановитих колег, нині дуже актуальні. "У космополітичному світі, котрий занадто швидко рухається і постійно трансформується, сучасний дизайн крокує у бік простоти форм та етніки – це добре видно в останні роки, – каже Катерина. – Тому тут українські дизайнери могли би сказати своє слово, бути актуальними. Але треба дивитися на етніку ширше, досліджувати її, думати, як вивести її на сучасний рівень. Бо дизайн – це завжди дослідження, це обґрунтована ідея, а не просто краса. Моя "Трансформація українських символів" теж походить із дослідження української вишивки. Це тема, яка мене хвилює, яка мене надихає, це те коріння, яке тримає мене тут. Але, надихнувшись чимось аутентичним, ми маємо йти вперед, нести ідею далі, переосмислюючи, змінюючи форму. Я надзвичайно радію, що моє бачення та проект, в який я вкладаю важливі для мене цінності та змісти, оцінили і відібрали для участі у цій масштабній події".

Тетяна ЛІТЕРАТІ, "Про Захід"

Про Захід