Amnesty International Ukraine закликає написати чи зателефонувати начальнику ГУНП Закарпаття

Опубліковано:

Український підрозділ міжнародної правозахисної організації Amnesty International сьогодні, 15-го березня, в себе а сторінці в мережі фейсбук оголосила акцію термінової допомоги активісткам та активістам за права жінок, проти нападів та безкарності радикальних угрупувань в Ужгороді.

“Закликаємо всіх написати/зателефонувати начальнику Головне управління Національної поліції в Закарпатській області та спонукати поліцію:

– захистити громадянське суспільство, зокрема, активісток за права жінок від насильства,

– провести ефективне та неупереджене розслідування нападів на учасників мирної акції 8 березня.

Контакти:

Стефанишин Роман Ігорович

Тел.: +380312614570, факс: +380312615985

e-mail: [email protected], [email protected]

Адреса: вул. Ракоці, 13, м. Ужгород, 88000, Україна.

ЗРАЗОК ЛИСТА: http://bit.ly/2DtB7oh

Радикальні угрупування напали на жінок, що вийшли на мирну акцію 8 березня, та продовжили вистежувати та бити її учасників та учасниць у наступні кілька днів. Місцева поліція не вжила жодних заходів. За словами жінок, що звернулися до поліції за допомогою, у телефонній розмові їм відповіли, що поліція не може нічого вдіяти.

8 березня в Ужгороді активістки за права жінок вийшли на мирну акцію проти насильства та дискримінації. Під час акції на них напала група з двох чоловіків та чотирьох жінок, які облили їх червоною фарбою. Одна з організаторок, Віталіна Коваль, через це отримала хімічний опік очей. Поліція затримала групу нападників і висунула чотирьом жінкам звинувачення у хуліганстві на ґрунті ненависті, але того ж дня всіх їх звільнила.

У наступні дні активістки за права жінок почали отримувати погрози у соціальних мережах. Також, за їх словами, якісь люди за ними стежили. 12 березня радикальне угрупування “Карпатська січ” опублікувало на своїх сторінках у соцмережах фото групи з 18 людей у чорному одязі із прихованими обличчями. Деякі з людей на фото стояли, здійнявши руки у нацистському салюті. У підписі до фото вони заявляли, що це “одна з груп націоналістів та воїнів, що протягом всього дня наводила лад на вулицях рідного міста та надавала виховні уроки…”. “Ми є всюди, тому від нас не сховатись! Перемога буде за нами!”, – додавали вони. Вранці того ж дня члени цього ж угруповання погрожували місцевому антикорупційному активісту Олександру Пересоляку.

Вранці 13 березня прямо на вулиці у центрі Ужгорода група чоловіків побила місцевого активіста Івана Дюлая за участь у мирній акції 8 березня на захист прав жінок.

14 березня ужгородська ЛГБТКІ ініціатива була змушена скасувати круглий стіл про злочини на ґрунті ненависті та дискримінацію, бо готель, в якому вони винаймали приміщення, в останній момент відмовився його надавати. Поліція також відмовилася забезпечити захист учасникам круглого столу через те, що туди може прийти велика кількість нападників з радикальних угрупувань, які 17 березня з'їжджаються до Ужгорода, щоб відсвяткувати 79-річчя проголошення Карпатської України.

Учасниці та учасники мирної акції 8 березня, місцеві правозахисники та активісти побоюються, що їхня безпека та здоров'я під загрозою через бездіяльність місцевої поліції, яка зобов'язана гарантувати вільну та безпечну реалізацію права на свободу вираження думок, свободу мирних зібрань та об'єднань.

Ми закликаємо вас, подруги і друзі, підтримати активісток і громадянське суспільство Ужгорода, і вжити заходів, щоб не допустити насильства, хаосу та свавілля радикальних угруповань!”, – йдеться у повідомленні.

 

Про Захід