Закарпатський художник Золтан Мичка матиме персональну виставку в Києві

Опубліковано:

        З 28 листопада по 10 грудня у філії Національного музею “Київська картинна галерея” “Мистецький центр “Шоколадний будинок” буде відкрита ретроспективна персональна виставка творів живопису і графіки відомого закарпатського художника, народного художника України, лауреата Закарпатської обласної премії в галузі образотворчого мистецтва ім. Й. Бокшая та А. Ерделі, почесного академіка НАМ України Золтана Федоровича Мички (1949–2017).

Експозиція чи не вперше презентує ретроспекцію творчості митця, розкриваючи талант Золтана Мички за більше ніж сорок років творчої діяльності. Виставка демонструє еволюцію художньо-образного, композиційного, змістовного та стилістичного новаторства його живописних та графічних творів, інформує прес-служба Мукачівська міськрада.

Глядач має змогу ознайомитись не лише з набутками пленерного живопису художника, починаючи з 70-х років минулого століття, але й з нефігуративною та графічною спадщиною Мички. На виставці презентовані найвідоміші його твори, такі як: “Історія” (1975), “Надія” (1987), “Незавершена розмова” (1991), “Добрий пастир” (2000), “Свято І” (2010), “Пугало Європи” (2014) та інші.

Традиції закарпатської школи живопису, що перейняв, акумулював, збагатив і передав майбутньому поколінню Золтан Мичка, присутня в усіх його композиціях. У конструктивному нефігуративізмі живопису він вибудовував архітектонічну модель образності, основною домінантою якої є засади протилежностей. Його абстракції наповнені глибиною національної архетипіальності, в якій використовувався алегорично-метафоричний вислів, уживалася асоціативна символіка, знаковість. Мичка полюбляв монохроматичну побудову живопису, де пошуки форми й композиції зводяться до використання колірних поєднань.

 Золтан Мичка був учасником багатьох виставок, 130 європейських міжнародних пленерів та симпозіумів у 28-ох країнах світу. Його твори зберігаються в музеях і колекціях як в Україні, так і поза її межами.

 

 

Про Захід