«Свободівці» твердять – є докази причетності заступника міського голови до відставки Щадея

Опубліковано:





Ужгородська “Свобода” поширила прінт-скрін нібито листа заступника міського Ярослава Шафаря, в якому він інформує своїх колишніх однопартійців Валерія Лунченка та Роберта Бровді про відставку в.о. міського голови Віктора Щадея та пояснює, що це трапилося завдяки його голосуванню за відсутніх на сесії колег. Сам Шафарь реальність цього листа спростовує й стверджує, що таким чином йому вирішили помститися.

Що коїться насправді, спробував розібратися Про Захід.

Ужгородська міська організація партії ВО “Свобода” сьогодні поширила інформацію, що нібито має докази причетності Ярослава Шафаря до відставки Щадея. Як доказ, “свободівці” навели прінт-скрін електронного листа, в якому нібито Ярослав Шафарь “звітує” про голосування картками депутатів, яких реально не було на засіданні 7 листопада. Мова йде про депутатів за списком “Фронту Змін” Вадима Яцківського та Андрія Баганича.

Голосування стосувалося питання звільнення з посади секретаря Ужгородської міської ради Віктора Щадея.

Як твердять у “Свободі”, Ярослав Шафарь у листі Валерію Лунченку (нардеп за списком “Народного Фронту”) та Роберту Бровді (депутат Закарпатської облради від “Фронту Змін”, вважається негласним керівником цієї партії в області) нібито написав наступне:

Із задоволенням порадую Вас. Щадея зняли 35 голосами. Але в процесі прийняття питання на голосування виникли складнощі – група Андріїва почала просити преференцій на майбутнє і відмовилась голосувати. Всього з 35 заявлених раніше згодних на відставку Щадея знову виявилось 29. Я ніби відчував і ми вставили картки Баганича і Яцківського. В результаті питання пройшло впритул , 31 голос, і голосування по відставці Щадея стало можливим. Минулого разу я дав штангу у зв'язку з тим, що конкретно на моє місце готували Ромку Боднаря і дехто позиціонував цю ротацію як особисте прохання губернатора. Я ніколи не був у команді Щадея і так само не переварюю Сімейство Балог. З повагою, Шафарь Слава P.S. Як би не склався мій шлях, з Вами я не буду по різні лінії фронту. Я пам'ятаю, що став тим ким я є і з вашою допомогою. І цього не забуду. Дякую. І успіхів“.

То що це – інформаційна провокація чи спроба відкрити виборцеві правду щодо дій конкретного депутата?

Перевірити, як саме “голосували картки” депутатів Баганича та Яцківського під час розгляду питання щодо організації таємного голосування щодо висловлення недовіри В.Щадею станом на 13 листопада неможливо – інформації саме про це голосування на офіційному сайті Ужгородської міської ради не опубліковано.

Як повідомило нам джерело у міськраді, на Поштовій відповідальні чиновники процес голосування депутатів картками щодо організації “таємного голосування” бюлетенями за своєю суттю вважають не “класичним” рішенням міськради (з усіма відповідними правовими наслідками, зокрема – й оприлюдненням результатів голосування), а лише “процедурним рішенням”.

Натомість на сайті міськради оприлюднено результати голосування щодо інших рішень п'ятниці, 7 листопада, у тому числі – і щодо головуючого на засіданні депутата Ольги Травіної.

Потреба визначитися із головуючим виникла після оголошення результатів таємного голосування, оскільки головуючий, він же – секретар міськради Віктор Щадей, – після прощальної промови одразу покинув сесійну залу.

Відтак депутатам довелося обрати головуючого засідання. Власне, процес обрання О.Травіної є рішенням міськради – “Про головуючого на засідання XXVI сесії Ужгородської міської ради”.

Згідно з результатами роздруківки, за головування на засіданні депутата Травіної “голосували” картки Баганича та Яцківського.

Щодо результатів інших голосувань, то тут щодо прийняття одних рішеннях є картка А.Баганича, в інших – немає. Тобто картку депутата весь час хтось то виймав, то вставляв…

Водночас картка В.Яцківського була вставлена у систему “Рада” весь час, в одних випадках картка “голосувала” “за”, в інших – не голосувала за конкретні рішення.

Найбільш інтригуюче питання – а як же опинився приватний лист Я.Шафаря у розпорядженні “Свободи”?

У прінт-скріні листа згадується адреса, пов'язаного із членом “Свободи”, теперішнім начальником відділу транспорту, державних закупівель та зв'язку Ужгородської міської ради Сергієм Білеєм [email protected] .

Власне тут і відповідь, як приватний лист нібито Я.Шафаря опинився у розпорядженні активістів ужгородської”Свободи”.

У коментарі автору Сергій Білей підтвердив, що це його електронна адреса і що він дійсно отримав лист із таким змістом. Детальніше коментувати ситуацію Сергій Білей не став.

Ярослав Шафарь у коментарі зазначив, що дізнався про існування даного листа на адресу В.Лунченка та Р.Бровді від автора матеріалу. І запевнив – лист фальшивка, його електронна адреса – [email protected]

Також пан Шафарь додав, що і у Валерія Лунченка, за його інформацією, інша поштова скринька, а не така, яка вказана у прінт-скріні листа. Появу такої інформації Ярослав Шафарь вважає помстою. Правда, кого конкретно – не уточнив.

Також Ярослав Шафарь сказав, що у нього немає картки депутата Вадима Яцківського.

Водночас визнав – у нього у розпорядженні таки є (!) картка Андрія Баганича. Як уже згадано вище, картка Андрія Баганича “взяла участь” у кількох голосуваннях.

У цій всій історії найочевидніше одне – депутати Ужгородської міської ради, незалежно від політичної приналежності, не соромляться голосувати картками один одного, хоча це й протизаконно.

Щодо достовірності самого змісту листа – тут наразі кожен висновки може робити для себе сам.

Ярослав Гулан,
Про Захід

 

(фото з ресурсу mukachevo.net)


Про Захід