10 найгучніших затримань за хабарі на Закарпатті в 2016 році

Опубліковано:

2016-ий рік на Закарпатті вже став доволі плідним на резонансні затримання, що пов'язані з хабарництвом чиновників різного рівня, правоохоронців, освітян тощо. Однак, як показує практика, затриманий, навіть "на гарячому", не завжди означає покараний згідно закону. Тож "Про Захід" вирішив пригадати найбільш резонансні справи про хабарництво поточного року та дізнатися, на якій стадії вони перебувають, і чи хоч якісь із них вже дійшли до логічного завершення.

28-го січня в Ужгороді на хабарі затримали керівника відділу Управління протидії злочинності у сфері економіки НПУ. Йдеться про начальника бюджетного відділу вказаної структури, колишнього начальника ВБЕЗу Ужгорода. Із грудня 2015-го року по січень 2016-го року поліцейський вимагав хабар у розмірі 5 тисяч доларів у місцевого підприємця за "нестворення перешкод у підприємницькій діяльності". Затримання здійснювали працівники СБУ з Києва. Арешт відбувся ввечері 28 січня в момент передачі другої частини хабаря на суму в 3 тисячі доларів. За цією сумою хабарник прийшов додому до підприємця. Під час обшуку отриману неправомірну вигоду було вилучено. Після цього було здійснено масовий обшук у кабінетах колишнього УБОЗу.

Як повідомили в прес-службі військової прокуратури Центрального регіону України, обвинувальний акт у кримінальному провадженні скерований до суду в кінці квітня 2016-го року. Обвинувачений був відсторонений від посади з 02.02.2016 – 02.04.2016. Термін відсторонення не продовжувався у зв'язку із його звільненням з посади 16.03.2016. Судовий розгляд триває.

11-го лютого за процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області, працівниками слідчого управління ГУ Національної поліції України в Закарпатській області та управління захисту економіки в Закарпатській області викрито та затримано головного лікарня одного з медичних закладів області при отриманні 4 тис грн неправомірної вигоди. Мова йде про головного лікаря Ужгородського центру первинної медико-соціальної допомоги. Розслідувало справу слідче управління Нацполіції. У червні справа передана до Ужгородського міськрайонного суду. 15-го липня відбулося перше засідання, наступне відбудеться 30 вересня.

23-го лютого працівники Управління захисту економіки в Закарпатській області, спільно з прокуратурою області, затримали на хабарі головного лікаря Обласного центру медико-соціальної експертизи Закарпатської області. Медик отримав частину грошових коштів у розмірі 100 доларів США із попередньо обумовленої суми 700 доларів  за сприяння у встановленні 2-ї групи інвалідності. Грошові кошти вилучені. За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України (Одержання хабаря в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище). Карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Це єдина справа, яка має певний результат: справа розглянута в березні 2016-го року. Обвинуваченого визнали винним і призначили покарання у вигляді штрафу 1500 НМДГ – 25 500 гривень.

У наступному епізоді сума хабаря доволі вражаюча, як для масштабів Закарпатської області. 23 березня на пункті пропуску "Тиса" правоохоронці затримали працівника західного регіонального управління Державної прикордонної служби за хабар у 270 тисяч гривень. Встановлено, що прикордонник отримав 270 тисяч гривень за організацію покривання контрабандного каналу постачання в Україну побутової хімії. Хабарника затримали під час отримання частини грошей у розмірі п'ять тисяч доларів. Також під час затримання у зловмисника вилучили пакет із канабісом. Під час обшуків в автомобілі та помешканні прикордонника було вилучено 500 доларів США, канабіс, набої калібру 5,45 мм та блокнот із детальними записами про отримані хабарі. Справою розслідувала військова прокуратура Ужгородського гарнізону Західного регіону України. Наразі справа передана до суду.

7-го травня 2016-го року в Мукачеві на хабарі у розмірі 8 тисяч гривень затримали посадовця воєнізованої охорони. Безпосередньо під час одержання хабаря оперативники Управління захисту економіки Національної поліції у Закарпатській області та прокуратури затримали начальника виробничо-структурного підрозділу Мукачівського загону воєнізованої охорони. 55-річний посадовець вимагав від місцевого мешканця за працевлаштування на посаду стрільця-охоронця 8 тисяч гривень. Правоохоронці вилучили гроші, отримані від місцевого мешканця. Так, за матеріалами (УЗЕ) щодо корупційних діянь з боку службових осіб слідчими прокуратури відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу. Здирнику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до 10-ти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років, з конфіскацією майна. За повідомленням прес-служби прокуратури Закарпатської області, справа перебуває в суді.

3-го червня на Закарпатті високопосадовці Держгеокадастру вимагали від фермера 25 тис доларів хабаря за безоплатну землю. Встановлено, що посадовці через посередника  вимагали від місцевого підприємця 25 тисяч доларів за сприяння у безоплатному виділенні земельної ділянки площею 25 га в Ужгородському районі. В подальшому, посадовці отримали частину раніше обумовленої суми хабаря в розмірі 5 тисяч доларів США, як завдаток за вчинення злочинних дій після чого були викриті правоохоронцями. У вказаному кримінальному провадженні, з попередньою правовою кваліфікацією за ч.1 ст.14, ч.3 ст.368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) тривають слідчі дії, спрямовані на документування протиправної діяльності викритих посадовців. Триває досудове розслідування.

8-го червня працівниками УСБ України в області затримано старшого інспектора одного з відділів митного поста "Солотвино" Закарпатської митниці ДФС під час одержання 300 доларів США неправомірної вигоди. Було встановлено, що службовець отримав вказану суму за нестворення перешкод у переміщенні біжутерії без належного митного оформлення з Румунії на територію України. Тоді ж прес-служба прокуратури Закарпатської області повідомила, що у вказаному кримінальному провадженні, з попередньою правовою кваліфікацією за ч.3 ст.368 КК України, триває проведення першочергових слідчих дій, спрямованих на документування протиправної діяльності працівника митниці. До речі, тоді ж голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль дав доручення начальнику Закарпатської митниці Володимиру Колеснікову відсторонити з посад усю зміну, в якій працював затриманий, із подальшим звільненням з роботи після завершення слідства та винесення судового вироку. Наразі ж, як повідомили в прес-службі прокуратури Закарпатської області, з червня справа перебуває в суді. Зміна ж до завершення слідства таки відсторонена від роботи.

30-го червня у Закарпатті чергове резонансне затримання. Слідчими прокуратури Закарпатської області, спільно з Управлянням захисту економіки ГУНП в Закарпатській області затримано при одержанні 1500 доларів США неправомірної вигоди директора Карпатського біосферного заповідника. Вказану суму хабаря чиновник вимагав за сприяння, з використанням свого службового становища, у передачу в оренду для здійснення господарської діяльності  приміщення, яке використовується Карпатським біосферним заповідником.

Посадовця затримано в порядку ст. 208 КПК України, розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст. 368 КК України. Як повідомили в прокуратурі Закарпатської області, справа перебуває в суді.

8-го липня працівниками прокуратури області, спільно з працівниками Управління захисту економіки в Закарпатській області викрили під час одержання хабара в розмірі 5 тисяч гривень декана факультету здоров`я людини ДВНЗ "УжНУ" та її заступника, через яку декан і планувала отримати неправомірну вигоду. За вказані кошти педагог обіцяла посприяти у невідрахуванні студента  з безоплатної форми навчання, через нескладання ним літньої заліково-екзаменаційної сесії. Слідчим відділом прокуратури Закарпатської області закінчено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно декана факультету здоров`я людини ДВНЗ "УжНУ. Дії декана наразі кваліфіковано за ч. 2 ст.15 – ч. 1 за ст. 368 КК України – закінчений замах на одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе  за вчинення в інтересах третьої особи дій з використанням свого службового становища. Справа направлена до суду.

19-го липня слідчі прокуратури Закарпатської області спільно з Управлінням захисту економіки ГУНП, затримали при спробі одержання 15 тисяч гривень неправомірної вигоди працівника Мукачівського об'єднаного міського військового комісаріату.

За інформацією прокуратури, службовець Мукачівського об'єднаного міського військового комісаріату вимагав за сприяння, з використанням свого службового становища, у видачі військового квитка. Військового затримали в порядку ст. 208 КПК України, розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Проводяться першочергові слідчі дії. Перевіряється також причетність інших службових осіб Мукачівського об'єднаного міського військового комісаріату до  правопорушення. Слідчий відділ прокуратури області здійснює досудове розслідування. Затриманий відсторонений від посади.

Як бачимо, майже всі справи так чи інакше ще не завершені. Частина з них відбулася зовсім недавно, тож справи ще розглядаються чи розслідуються. "Про Захід", своєю чергою, слідкуватиме за перебігом та наслідками цього процесу і повідомить читачів про усі результати.

"Лариса РОМАНЮК, "Про Захід"  

Про Захід