Десять маловідомих фактів про Ужгород (Фото)

Опубліковано:

На Великодні свята в Ужгороді відомий екскурсовод та туризмознавець Федір Шандор провів незвичайну екскурсію під назвою "Пасхальний Ужгород". Як зазначив він сам, унікальність заходу полягала в тому, що озвучені факти є правдивими, а не загальноприйнятими.

Отже, "Про Захід" зібрав для вас 10 фактів, які не розкажуть на класичних екскурсіях. Записано зі слів екскурсовода. 

Факт №1.

Славнозвісний "Ясень Масарика", що росте на початку Набережної ( зі сторони пл. Театральної) до Масарика не має жодного стосунку, адже ріс тут задовго до початку діяльності цієї історичної постаті. Перше фото дерева датоване 1912 роком.

Факт №2

Джон Лорд, міні-скульптура якого встановлена в Ужгороді, до Ужгорода не має жодного відношення, однак скульптура притягує туристів, зокрема тих, хто слухав у молодості/юності Deep Purple.

"У 2014 році він помер, то рокери почали збирати гроші. Але грошей, як завжди, не було, то назбирали на міні-скульптуру (сміється — ред.)," – розповів Федір Шандор.

Факт 3

Загін Анкудінова, котрий, як вважається, "взяв" Ужгород, зробив це випадково. Його просто не очікували зі сторони Перечина. А Пішохідний міст було зірвано угорцями, аби позбавити радянську армію засобу комунікації.

Факт 4

В Ужгороді було 12 синагог, у Мукачеві — 22, тоді як в Будапешті, до прикладу, тільки 8. Однак це не було спричинено так би мовити елітністю євреїв, які проживали саме тут. Справа була у компактності розташування їхніх домівок у великих містах та розсіяності на території нинішнього Закарпаття. Справа в тому, що єврей під час шаббату мав пройти до синагоги не більше 900 кроків, інакше це вже вважалась роботою і потребувало проведення спеціального обряду. Тому повсюдно будували міні-синагоги. Одне із таких приміщень знаходиться біля 1-ї школи. Тут, до речі, ще й була велика купель, котра наповнювалася дощовою водою протягом року для подальшого проведення обрядів.

Факт 5

Августина Волошина в скульптурі, розміщеній на Набережній (Липова алея) зображено неправильно, адже під час проголошення Карпатської України він не був одягнений у рясу, а перебував у цивільному одязі.

Факт 6

Сакура не пахне і не дає аромату. Відомий шоколатьє Валентин Штефаньо навіть намагався отримати із квітів сакури олію. Врешті решт він отримав тільки аромат трави.

Факт 7

Плодоносна сакура з'явилась в Ужгороді випадково — власник не мав наміру висадити саме плодоносний різновид дерева.

"У нас тоді була тотальна сакуроманія і, вочевидь, продавець йому просто дав саджанець, мовляв хочеш сакуру — на," – розповів Шандор.

Факт 8

Іудине дерево, яке люблять показувати туристам, не має жодного відношення до біблійського Іуди.

Факт 9

Перше збройне протистояння проти комунізму та тотального заганяння до колгоспів — Угорська революція 1956 року. На Закарпатті було відкрито близько 11 тисяч кримінальних справ. Студенти Ужгородського університету підтримували угорський спротив, зокрема брали участь у роздачі листівок. Пам'ятник тим подіям було встановлено в Ужгороді поблизу Совиного гнізда у березні 2016 року.

Факт 10

Ужгороду, імовірно, не 1 122 роки. Мухаммад Аль-Ідрісі, міні-скульптурку якого встановлено в Ужгороді, вишив на величезному килимі карту тогочасної Європи, де арабською було написано "Хунгбар" і позначено місце, де приблизно, з урахуванням тодішнього розвитку картографії, і знаходився Ужгород (Унгвар). Дана карта датована 1 154 роком і є першою задокументованою згадкою про Ужгород. Інші згадки, за словами Федора Шандора, а зокрема про 863 рік, про 902 рік, про 896 рік були викладені у документах, датованих 1240 роком і т. д., тобто так би мовити "заднім числом".

P.S. Частина озвучених фактів на прохання екскурсовода залишилась поза статтею з етичних та соціальних міркувань.

 

Олена Смерека, "Про Захід".  

Про Захід