Вибори митрополита УПЦ (МП): фаворит – закарпатець?

Опубліковано:





Уродженець села Чумалево (Тячівський район) митрополит Антоній (в миру – Іван Паканич) вважається фаворитом на виборах митрополита Української Православної Церкви (МП), які відбудуться завтра, 13 серпня, в Києві.
Втім, хороша це новина чи погана, визначитися поки що непросто. Митрополит Антоній, керівник справами Української православної церкви, постійний член Священного Синоду, перший вікарій Київської митрополії начебто був наближений до екс-президента України Віктора Януковича. Зокрема супроводжував його в паломництві на священну гору Афон (про що сам говорив в одному з нещодавніх інтерв'ю). Стверджують навіть, що Янукович мріяв поставити його керівником церкви замість покійного митрополита Володимира.
В статті “Війна за Київську митрополію. В УПЦ (МП) готуються до виборів”, розміщеному на українському сайті “Радіо “Свобода” 
Петро Кралюк, український філософ, письменник, публіцист, доктор філософії, заслужений діяч науки і техніки України, професор Національного університету “Острозька академія” застерігає, що, цілком ймовірно, за спиною митрополита Антонія можуть стояти російські інтереси.
“Останній (тобто митрополит Антоній. – Ред), керуючи справами УПЦ (МП), реально є “господарем” цієї церкви. Проте його, схоже, не задовольняє таке становище. Він хоче бути не лише реальним, а й номінальним главою. У мас-медіа вже з'явилися відверто замовні матеріали на підтримку цього ієрарха. Однак є й матеріали іншого плану. Телеканал “1+1” 3 серпня оприлюднив інформацію, що владику Антонія підтримує російський олігарх Вадим Новинський, який уже зробився дияконом УПЦ (МП). І що вже зараз купуються голоси архієреїв на підтримку Антонія. Ціна серйозна – 100 тисяч доларів. Звісно, Антоній та Новинський такі речі будуть заперечувати. Але, певно, лише дуже наївні люди вірять, ніби ієрархи УПЦ (МП) – це безсрібники, які слухають лише голос совісті.
Владика ж Антоній вибрав непогану тактику. Він тримається обережно, в тіні. Не робить ні проукраїнських, ні проросійських заяв. Хоча був причетний до нагороди хрестом сепаратиста Дмитра Сидора. Але ж винним виявився Онуфрій! Антоній ніби нейтральний, що може зіграти на його користь при виборі предстоятеля. Насправді це примарний нейтралітет. Достатньо відомі факти, що цей ієрарх користувався чималою підтримкою Януковича. У планах останнього було поставити Антонія главою УПЦ (МП). Чомусь колишній президент дуже довіряв цьому архієрею. І, можливо, продовжує довіряти далі. І хто знає, чи не працюють зараз гроші Януковича на обрання Антонія?”, – пише Петро Кралюк.
Довідково: Іван Іванович Паканич народився 25 серпня 1967 у селі Чумалево Тячівського району Закарпатської області в селянській родині.
З 1981 по 1985 роки ніс послух старшого іподиякона єпископів Мукачівських Сави і Дамаскіна. З 1985 по 1987 рік служив в Радянській армії.
З 1988 по 1992 роки навчався у Московській духовній семінарії.
4 січня 1994 року ректором Московської духовної академії і семінарії єпископом Дмитровським Філаретом пострижений у чернецтво з ім'ям “Антоній” на честь преподобного Антонія Печерського.
У 1995 році закінчив Московську духовну академію. За наукову працю на тему “Послання святого апостола Павла до Римлян у російській біблеїстиці” одержав учений ступінь кандидата богослов'я.
На Пасху 1999 року патріархом Московським Алексієм II зведений у сан ігумена.
9 вересня 2002 року, відповідно до поданого прохання, направлений на служіння в Україну. 26 жовтня 2002 року призначений керівником Інформаційно-просвітницького центру Києво-Печерської лаври. 11 травня 2003 року став завідувачем Канцелярії Київської митрополії Української православної церкви.

У Хрестопоклонну неділю 14 березня 2004 року митрополитом Київським Володимиром зведений у сан архімандрита.
У жовтні 2005 року брав участь у роботі третього Всесвітнього громадського форуму “Діалог цивілізацій” на острові Родос в Греція.
Рішенням Священного Синоду Української православної церкви від 22 листопада 2006 року призначений єпископом Бориспільським, вікарієм Київської митрополії.
26 листопада висвячений на єпископа Бориспільського.
Рішенням Священного Синоду від 31 травня 2007 року призначений ректором Київських духовних академії і семінарії.
24 вересня 2008 року зведений у сан архієпископа.
19 січня 2013 року зведений у сан митрополита.
Митрополит Антоній очолив делегацію Української православної церкви на Архієрейському соборі РПЦ 2-5 лютого 2013 року в Москві.
(За даними Вікіпедії)

Про захід


Про Захід