«Хімчистка на Білочці» перетворилася на будинок-привид в центрі Ужгорода

Опубліковано:





Насправді порівняння цієї будівлі з примарою не відображає вповні безладу і зубожіння, яке можна побачити, навідавшись за адресою: Ужгород, вулиця Белінського 15, 17. Адже, крім того, це ще й будинок-смітник, будинок-притон, а також, схоже, нерухомість, яку хтось намагався знецінити усіма можливими способами. Бо ж як інакше пояснити те, що добротна будівля в центрі міста за рекордно короткий строк перетворилася у суцільну руїну?
В споруді, більше відомій містянам як “Хімчистка на Білочці”, ще два роки тому видавалися в оренду офіси та працювали комунальники. Також свого часу тут розміщувався ЖРЕР №3, який ліквідували в 2007-му році рішенням сесії міської ради. Тодішня влада мотивувала подібне рішення тим, що підприємство не рентабельне і передала 26 будинків, підпорядкованих ЖРЕРУ, на баланс та обслуговування КП “КШЕП м. Ужгорода”.
Втім приміщення на Белінського на баланс КШЕПу не перейшло. Директор КП КШЕП” Іван Довбак, повідомив, що будівля знаходиться на балансі департаменту міського господарства Ужгородської міської ради. Після того ж, як з усіх приміщень споруди виселилися її мешканці, почали коїтися цілком прогнозовані речі: вікна частково вибили, частково винесли, залізні елементи розтягли на металобрухт, залишки меблів вщент потрощили, а металічний оцинкований дах розікрали любителі кольорових металів. Зокрема, автор матеріалу цьогоріч взимку зверталася в міліцію саме з цього приводу: трійка підлітків не криючись здирала з будинку покрівлю серед білого дня.
Працівники гаражного кооперативу розташованого поруч з будинком також скаржаться на те, що коїться з будівлею. Позаяк вона вщент наповнена різним мотлохом та сміттям, час від часу в кімнатах займаються пожежі, доводиться викликати пожежників. Зокрема сильне запалювання сміття зафіксоване в лютому цього року. До речі, саме з ініціативи працівників кооперативу заварений вхід до приміщення. Адже, з їх слів, пустий занедбаний будинок облюбували безхатченки та токсикомани, які під час одної з таких пожеж замалим не задихнулися.
Як і хто довів до такого стану добротну будівлю значної площі в центрі Ужгорода, − питання відкрите.

Лариса РОМАНЮК, Про Захід


Про Захід