Валерій Пацкан закликав Верховну Раду дати оцінку недопуску Рахункової палати до аудиту в «Нафтогазі»

Опубліковано:

 

Верховна Рада України має висловити свою позицію щодо недопуску контрольної групи Рахункової палати до проведення аудиту в НАК “Нафтогаз”. Про це заявив під час погоджувальної ради керівників фракцій та комітетів Верховної Ради Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Він нагадав, що за зверненням народних депутатів Рахункова палата перевіряє ефективність стану планування і своєчасності надходження до держбюджету дивідендів, нарахованих на акції НАК “Нафтогаз”.

Валерій Пацкан зауважив, що у Секретаріаті Кабміну та Міністерстві економрозвитку, які також є об'єктами цього аудиту, Рахункова палата вже фактично завершила перевірку, водночас “Нафтогаз” її блокує. “Керівництвом “Нафтогазу” не було допущено до контрольного заходу члена Рахункової палати Ігоря Яремчука та контрольну групу. Під час моєї телефонної розмови з паном Коболєвим було заявлено, що ми не маємо права перевіряти НАК “Нафтогаз”, – сказав Валерій Пацкан.

Водночас він нагадав, що Рахункова палата здійснює контроль від імені парламенту. Валерій Пацкан також наголосив, що в Рахунковій палаті розцінюють такі дії як перешкоджання професійній діяльності. Факт недопуску до НАК “Нафтогаз” зафіксований у відповідному акті. Крім того, складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 5 статті 18819 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Валерій Пацкан нагадав, що на його звернення щодо цієї ситуації Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вже дав доручення розібратися. “Як керівник Рахункової палати я готовий виступити в парламенті, поінформувати народних депутатів щодо прецеденту перешкоджання діяльності членів Рахункової палати”, – сказав Валерій Пацкан. Голова Рахункової палати наголосив, що це безпрецедентний випадок, який більше не має повторюватися.

Як повідомлялося, до Рахункової палати надійшло звернення від народних депутатів з проханням перевірити надходження до Держбюджету дивідендів від НАК “Нафтогаз України”. Депутати посилалися на те, що “Нафтогаз” у 2017 році збільшив свій чистий дохід у порівнянні з 2016 роком на 48 відсотків. Водночас, вказувалося у зверненні, на виплату дивідендів до бюджету планувалося спрямувати за підсумками 2017 року на 1,4 млрд грн менше, ніж у 2016 році. Депутати вказали, що премії працівникам “Нафтогаз”, про які написали ЗМІ, в гривневому еквіваленті становлять майже 1,2 млрд грн і тут може йтися про неефективне використання коштів.

Управління інформаційної політики

Про Захід