В Ужгороді побувала делегація освітян з Черкас

Опубліковано:

Обмін досвідом – шлях до удосконалення. Саме з цією метою 10-11 жовтня в Ужгороді із дводенним візитом перебувала делегація освітян із Черкас.

Розпочали робочу поїздку із ознайомчого візиту до Ужгородської міської ради, де із освітянами зустрілися та поспілкувалися заступник міського голови Іван Завидняк та в.о. начальника управління освіти Марина Пуківська.

Після цього відвідали Ужгородський ліцей № 4, де їх радо зустріли педагоги та учні. Під час зустрічі адміністрація ліцею ознайомила колег із особливостями освітнього процесу в єдиному в Україні закладі, де словацька мова вивчається як обов’язковий предмет на всіх рівнях освіти. Гості мали можливість оглянути інфраструктуру ліцею та шкільну їдальню.
Делегація з цікавістю спостерігала за навчанням у початкових класах, у яких викладають вчителі зі Словаччини. Під час зустрічі керівник закладу Єва Дорогович поділилася досвідом роботи щодо реалізації належного методичного забезпечення «словацької школи» у відповідності до вимог НУШ. Освітянам з Черкас презентували міжнародний проєкт «Словацькі казки з цілого світу», співорганізатором якого є Ужгородський ліцей № 4.

Завітали черкасці і до Ужгородського ліцею «Лідер». Тут ознайомилися із роботою Осередку з вивчення предмету «Захист України», який функціонує на базі ліцею із 2017 року. Гостей цікавила матеріально-технічна база осередку, фінансування, підходи до впровадження нової модельної програми, принципи створення розкладу занять, підбір педагогічних кадрів – про все розповідав керівник закладу Мар’ян Комарницький.

На другий день перебування в Ужгороді освітяни Черкас відвідали Ужгородський ліцей «Імідж», де директором Оксана Русин – тут обговорити актуальні питання, пов’язані із реформою харчування. Під час зустрічі ознайомилися із новими підходами до організації харчування учнів, обговорили виклики та перспективи впровадження здорового раціону.

Крім того, відвідали заклад дошкільної освіти № 42 «Джерельце», разом із завідувачкою дитсадка Оксаною Касинець ознайомилися із організацією освітнього процесу, матеріально-технічною базою, функціонуванням інклюзивних груп та групи з вивченням словацької мови. Обговорили виклики та перешкоди, які виникають у процесі роботи та шляхи їх вирішення.

Відбулася зустріч черкаських освітян і з педагогами Ужгородського ліцею №8, які поділилися своїми напрацюваннями щодо впровадження Державного стандарту в базовій середній освіті. Під час зустрічі розглянули широке коло питань, ключовими з яких стали:

  • пілотування НУШ у 8-х класах,
  • апробація підручників,
  • оцінювання відповідно до нового положення у 5-7 та пілотних 8-х класах.

Директор ліцею Лариса Мигалина ознайомила гостей із матеріально-технічним забезпеченням та навчальними кабінетами, де створено безпечний простір для навчання та спілкування учнів.

Гостей міста супроводжували заступник міського голови Іван Завидняк, в.о. начальника управління освіти Ужгородської міської ради Марина Пуківська та начальник відділу закладів освіти управління освіти Олена Габор, інформує

Управління освіти Ужгородської міської ради

Про Захід