XIX Міжнародний фестиваль «Інтерлялька» стартує в Ужгороді

Опубліковано:

XIX Міжнародний фестиваль «Інтерлялька» стартує в Ужгороді вже на початку жовтня. Цьогоріч свої найкращі вистави для дітей та дорослих покажуть лялькарі з восьми країн світу.

Урочисте відкриття мистецького заходу відбудеться 1 жовтня о 13.00 на пл. Театральній, біля Закарпатського академічного театру ляльок «Бавка», розповів під час брифінгу директор департаменту культури ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.

«Дуже символічно, що фестиваль почнеться в День захисників і захисниць України. Саме завдяки їм ми можемо проводити цей важливий культурно-патріотичний захід. Разом з театром ляльок робимо все, щоб глядачі могли побачити вистави провідних українських та закордонних колективів», – відзначив Євген Тищук.

«Інтерлялька» – найстарший фестиваль незалежної України. З 1990 року він незмінно зберігає свою популярність не тільки в нашій країні, а й за її межами, наголосив директор-художній керівник Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» Мирослав Петій.

«Цьогоріч захід відбудеться в змішаному форматі. Більшість учасників виступатимуть наживо у нашому закладу та в АКіМ, деякі колективи долучаться онлайн. Оцінюватиме роботи міжнародне журі. Воно обере переможців у 4 номінаціях, а також визначить, хто отримає гран-прі», – додав Мирослав Петій.

У фестивалі візьме участь 21 професійний колектив. Серед них – лялькарі з провідних академічних театрів України. Традиційно долучиться і творча молодь.

Як зауважила головна режисерка театру ляльок «Бавка», заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, вихованці Академії культури і мистецтв покажуть майстер-клас з біомеханіки, студенти з ЛНУ ім. І. Франка презентують виставу за віршами Ліни Костенко, а представники КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого проведуть тренінги. Поза конкурсом виступить колектив дитячої студії з Виноградова з виставою «Маленький принц», свою п’єсу «Останнє туреня» покажуть і організатори фестивалю.

⚡️ Своєю чергою керівниця літературно-драматичної частини театру Ніна Малишка підкреслила, що частина вистав іноземних гостей поставлена за мотивами наших народних казок чи з елементами української автентики. Це свідчить про потужну закордонну підтримку України в її боротьбі.

⌛️1–3 жовтня обов’язково завітайте на «Інтерляльку». Вхід на вистави самодіяльних колективів вільний, а для перегляду творчих робіт професійних колективів можна буде придбати квитки.

Детальніше про фестиваль дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням 👉 https://tinyurl.com/2w928m5m.

Афіша заходу доступна тут👉 https://tinyurl.com/5n8edvc4.

Про Захід