Ужгород розшукує юних натуралістів (Фото)

Опубліковано:

Цієї п'ятниці у Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді відбувся День відкритих дверей. Прийти і побачити, чим живе станція юннатів, могли усі охочі.

І вражень від заходу чимало. Пройшовши крізь ворота, ти опиняєшся у світі позитивної енергії, настільки сильно добром та самовідданістю випромінюють очі викладачів та вихованців центру. Ми часто пишемо про вирубки в Карпатах, про тонни пластику на річках, про браконьєрство і забруднену екологію, а тут розгорнувся геть інший фронт роботи –  у центрі докладають максимум зусиль, аби з дітей виростити справжніх патріотів природи краю, які змінять неминучі процеси знищення нашого довкілля. Бо той, хто любить ліс і його жителів – ніколи не піде його нищити.

 

Відкрита ще  у жовтні 1946 року Закарпатська обласна станція юних натуралістів, яку у 1992 році реорганізовано в Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, виростила не одне покоління любителів природи. Керує закладом заслужений працівник освіти України Олександр Васильович Геревич. Серед його учнів як нинішні школярі, так і ті, кому зараз вже за 50, і всі вони вважають його прикладом того, як треба любити свій край і його природу. Читачі Прозаходу з ностальгією згадують, як у 80-их відвідували гуртки й з нетерпінням чекали на заняття, які вів Олександр Васильович.

 

 Сьогодні юннатами можуть стати дітки від 5 років. Для найменших діють гуртки:

“Юні натуралісти дошкільного віку”, “Юні друзі природи”, “Основи екологічних знань”. Заняття для найменших дуже цікаві і тривають усього 30 хвилин. З 10 років на школярів чекає велика кількість різноманітних напрямків: екологія, біологія, біоетика, квітникарство, рослинництво, зоологія, бджолярство, іхтіологія, ентомологія, орнітологія. Є заняття для лісівників-дендрологів, любителів домашніх тварин, фотонатуралістів, навчають азам комп'ютерної грамотності. Варіантів влаштувати дозвілля для дитини – безліч. І кожен з гуртків спрямований на те, аби показати, якими прекрасними є наші Карпати і як важливо зберегти їх природу.

 

Заняття гуртків проводяться на базі навчально-методичних кабінетів центру та у практичних творчих лабораторіях, якими слугують: навчально-дослідна земельна ділянка, внутрішній куток живої природи, пташник вольєрного типу, дендрологічний парк, ягідник, виноградник, квітники, навчально-декоративна водойма, крільчатник, юннатівська пасіка, метеорологічний майданчик, “Зелені класи”, дитяча екологічна, відеостудія “Дивосвіт”, навчально-методичні бази філій, “Нарцис”, “Едельвейс”, “Арніка” .

 

На День відкритих дверей запросили і ветеранів юннатівського руху, які поділилися з дітьми важливістю вивчати природу рідного краю і берегти її. Упродовж свята для гостей була організована розважальна програма, влаштували театральну виставу, випустили в небо голубів миру, посадили кущ калини і найцікавіше для малечі – провели екскурсію. А пишатися центру є чим, на його базі живуть павичі, фазани, голуби, кури, гуси, півники, кролі, удав, полоз, папужки, гекон, різноманітні риби, морські свинки та багато інших живих “експонатів”. І в процесі навчання діти вчаться доглядати за тваринами, вивчають їх звички, проводять справжню дослідницьку роботу.

 

Чому важливо записати дітей на гуртки до еколого-натуралістичного центру? Тому що прививши їм любов до рідної землі і її найменших жителів, ми зробимо чималий  вклад у розвиток патріотизму підростаючого покоління. Покоління, яке скаже ні безконтрольним вирубкам лісу, ні браконьєрству, ні забрудненню довколишнього середовища. До того ж діти у центрі здобувають безцінні знання, розширюють світогляд, спілкуються з ровесниками-однодумцям.

 

І хоч навчання в центрі вже почалося, бажаючих долучитися запрошують приходити за адресою: м. Ужгород, вул.Загорська 126, телефон для довідок:  (0312) 64-12-33.     

 

На заході побувала Вікторія Жуйко, спеціально для Про Заходу

Про Захід