Лідер Закарпатського «УДАРу Віталія Кличка» Віктор Погар про тиск влади на місцеве самоврядування

Опубліковано:

Влада продовжує цілеспрямовану кампанію з придушення місцевого самоврядування в Україні та намагається побудувати жорстку вертикаль. Недемократичну і неконституційну. Звільнення трьох голів РДА Києва без участі київського міського голови, політичний тиск на київську владу та мера Чернігова — вказує на те, що керівництво країни більше цікавить перетягування на себе повноважень місцевого самоврядування, ніж питання оборони. В час війни й загрози повномасштабного російського наступу така позиція виглядає дивною, м’яко кажучи. Про це заявив лідер Закарпатського «УДАРу Віталія Кличка» Віктор Погар.

«24 січня уряд ухвалив Постанову, якою у неконституційний спосіб змінив порядок призначення голів райдержадміністрацій у Києві — забрав від голови КМДА можливість пропонувати їхні кандидатури і передав прем’єр-міністрові. 26 січня Кабмін без подання мера Києва погодив звільнення трьох очільників РДА у столиці — Дарницької, Дніпровської та Шевченківської. Позицію міського голови столиці, якого обрали кияни та надали йому повноваження відстоювати їхні інтереси, уряд не те, що не враховував, а навіть і не звертався по неї», — повідомив Віктор Погар.

Він зауважив, що Президент України вже 27 січня підписав відповідні розпорядження про звільнення трьох голів вищезгаданих райдержадміністрацій, підтримавши фактично дії Кабміну.

«З юридичної точки зору — урядовці порушили закон, перевищивши свої повноваження. Бо місцеве самоврядування – це не втілення політичних забаганок центральної влади. Президент, підписавши розпорядження про звільнення, де факто підтримав незаконне рішення Кабміну. Це погана тенденція. Не можна нехтувати Конституцією і законами!», — зазначив лідер закарпатських УДАРівців та додав: – «Оригінальне» рішення уряду засвідчило, що влада дуже слабко переймається підготовкою загонів територіальної оборони, натомість активно залазить у сферу повноважень місцевого самоврядування».

Віктор Погар також звернув увагу на факти політичного тиску на місцеву владу в містах України.

«Зокрема не припиняються обшуки в Чернігові та політичний тиск на мера міста Атрошенка. На спільній з Віталієм Кличком пресконференції в «Інтерфаксі» Владислав Атрошенко чітко заявив, що метою обшуків у місті є бажання Офісу Президента змусити його відмовитись від висування кандидатури від команди по 206 округу і припинити співпрацю з «УДАРом».

Продовжується політичний тиск і на київську владу. 31 січня заступнику голови КМДА Петру Пантелеєву вручено підозру у справі приватного підприємства «Радикал», яке раніше було державним. На «Радикалі», який не є і ніколи не був у муніципальній власності, накопичилися шкідливі відходи у результаті недбальства власників. Попри те, що міська влада забезпечила вивезення понад 300 тонн шкідливих матеріалів, а в листопаді 2021 року за ініціативою міста розпочалась реалізація проєкту для безпечної утилізації небезпечних відходів на території, правоохоронні органи сьогодні звинувачують заступника голови КМДА у бездіяльності. Ці та інші факти у справі заводу свідчать про те, що вручення підозри представнику КМДА є лише черговою спробою політичного тиску на міську владу. Адже саме державні органи заблокували спроби міста розробити проєкт утилізації відходів заводу та профінансувати його», – розповів голова Закарпатського «УДАРу Віталія Кличка».

Він наголосив, що керуватися суто політичною лояльністю – вкрай негативна практика. Управління – і місцеве, і державне в Україні має будуватися на професійності та ефективності.

«Не треба керуватися принципом «якщо ти не прислуга, значить ворог». Не треба зневажати місцеве самоврядування та тиснути і знищувати його! Ворог сьогодні у нас один і спільний. І він тільки й чекає, щоб скористатися ситуацією внутрішнього розбрату й розбірок. У сьогоднішніх умовах державна влада та місцеве самоврядування мають діяти спільно та злагоджено. Забезпечити це можливо не шляхом показових справ щодо посадових осіб місцевого самоврядування, а ефективною та неупередженою роботою правоохоронних органів у чіткій відповідності до закону. Сьогодні важливі єдність і спільні зусилля, щоб захистити та зберегти нашу державу. Маємо продемонструвати свою гідність, згуртованість та готовність дати відсіч агресору. Ми всі разом маємо це зробити, це наш обов’язок», — підкреслив Віктор Погар.

Про Захід