Презентували дослідження здоров’я закарпатців, яке ляже в основу глобальної медичної програми

Опубліковано:

Денис Ман, заступник голови Закарпатської облради та Ольга Олексик, депутатка облради від партії «Європейська Солідарність» взяли участь у презентації результатів дослідження здоров’я закарпатців, яке провели фахівці державного центру громадського здоров’я.

Це глобальне дослідження, за підсумками якого був розроблений регіональний профіль громадського здоров‘я та барометр здоров’я, який показує пункти, за якими Закарпаття (позитивно або негативно) виходить за межі загальноукраїнської статистики. Це дає можливість закцентувати увагу на негативних показниках та провести заходи, які допоможуть виправити ситуацію. 

Крім того був презентований «калькулятор життя», який дозволяє вирахувати орієнтовну тривалість життя людини на основі її способу життя.Денис Ман наголосив, що, оскільки пандемія Covid-19 призвела до того, що на регіональному рівні не було можливості приділяти однакову увагу всім сферам медицини, дане дослідження дуже допоможе у розробці глобальної програми «Здоров’я закарпатців», над якою заступник спільно з донедавна головою медичної комісії Ольгою Олексик та іншими членами комісії, працювали останнім часом.

«Отримана завдяки розробникам та виконавцям аналітика однозначно має величезну цінність, бо вона ляже в розробку стратегії розвитку охорони здоров’я у нашій області», – додала Ольга Олексик. – Вона обов’язково ляже в основу розробки майбутньої Програми».

Презентувала дослідження директорка Закарпатського обласного Центру громадського здоровֹ’я Вікторія Білак–Лук’янчук, окремо зупиняючись на пунктах, за якими Закарпаття відстає від загальноукраїнських показників.

«Як на мене, дана статистика свідчить, зокрема, про те, що найважливішим для покращення тривалості життя закарпатців є пропаганда здорового способу життя та імунізація населення. Адже профілактика – це найдешевший спосіб збереження життя та здоров’я», – підсумував Денис Ман.

«Європейська Солідарність»

Про Захід