У селі Велика Добронь силами і коштом місцевої громади зробили 9 кілометрів асфальтної дороги (Відео)

Опубліковано:

На Закарпатті в селі Велика ДОбронь  мешканці самотужки ремонтують місцеві дороги. І не просто ремонтують, а роблять її з нуля, адже асфальтного покриття тут не було ніколи. За 4 роки люди уже відремонтували 21 вулицю. Ось ця  — перша, яку зробили ще 4 роки тому. Вона успішно пережила сніги, морози і сотні дощових злив.  Усе тому, що робили на совість – для себе.

Ференц НОДЬ ініціатор ремонтних робіт

Ми почали у 2016 році. Нам надоїли наші дороги. Ми почали асфальтувати з нуля разом із місцевими мешканцями. І досі ми це продовжуємо робити. Кожного року ми робимо до 3 кілометрів дороги. За цей час ми зробили 9 кілометрів нової асфальтної дороги.

Вчилися теж на своїх помилках, технологію і спосіб кладення асфальту вдосконалювали з кожним роком. Головний висновок – класти дорогу так, аби ніде не збиралася вода, тоді не потрібно і поточного ремонту. 

Ференц НОДЬ ініціатор ремонтних робіт

Ми працювали і помилялися. Були ями там, де стояла вода. Але ми на наступний рік усе виправляли. Вода уже не стоїть і дорога тримається.

Уся техніка та інструменти – підручні. Єдине що довелося придбати – невеликий каток. На ньому вміло маневрує фермер Олександр. У повсякденному житті він займається заготівлею комбікорму, каже працювати на катку важче – дошкуляє спека.

ЛЮФТ

Нєє, не хочу цим займатися, тут жара дуже

Крім роботи усі матеріали люди теж купують за власний кошт. Для 100 метрів нової дороги потрібно 100 тисяч гривень. На цій вулиці з кожної хати мешканці здавали по 2 тисячі гривень. Ніхто не бідкається – кажуть це спільна справа для кращого життя кожного з них.

Петро  СІЛЬВАШІ  місцевий мешканець

Люди зібралися і уже не вперше. Уже 4 раз. Завжди приходить багато молоді. І люди самі приходять, бо хочуть аби краще було. Нікого на силу не кличуть сюди самі приходять.

Таку дорогу протяжністю 100-120 метрів ремонтують за 2 дні. Спершу викладають бордюри і стелять камінь, наступного дня – асфальтують. Після роботи – святковий дружній обід. Ті, хто не задіяний в роботі на дорозі – варять бограч для робітників. 120 літрів смачної закарпатської страви і радість від спільної роботи. Ця дорога передостання, яку відновлять силами громади. Наразі люди завершують цьогорічний ремонтний сезон доріг в селі. Проте їх ініціативу підхопила громада села Баркасово. Там люди теж втомилися від бездоріжжя і вирішили перейняти ініціативу добронської громади.

Про Захід