На Закарпатті може залишитися тільки 4 райони (Відео)

Опубліковано:

4 райони замість 13. Після активізації процесів децентралізації на Закарпатті виникла потреба укрупнення районів, які пролягатимуть у межах об’єднаних громад. Тому експерти і презентували новий проект адміністративно-територіального поділу.

Згідно нього потенційний Ужгородський район вмістить Великоберезнянський та Перечинський.

 Мукачівський включатиме  в себе Берегівський, Іршавський, Свалявський та Воловецький райони.

Потенційний Хустський район – вмістить Виноградівський, Міжгірський та, ймовірно, частину Воловеччини.

Четвертий район має охопити ту територію, яка є віддалена від Хустського – це східна частина Закарпатської області.

І тут виникає дискусія: Рахів чи Тячів як центр майбутнього району. Проект скерують до Міністерства розвитку громад і територій України. А експертна думка враховуватиметься під час підготовки проекту Закону щодо адміністративно-територіального устрою. Його прийняття заплановане на початок 2020 року.

Орест МИКИТА, регіональний координатор проекту

Є обласний центр. Навколо цього обласного центру проводиться радіус 30 км. Все, що в рамках радіусу , воно належить до району, центр якого є в цьому обласному центрі. Навіть. Якщо там є велике місто, то вважається, що це місто-сатиліт обласного центру. І це все-одно становить один район. За межами 30-кілометрової зони шукаються міста, чисельністю понад 50 тис. мешканців. Навколо цих міст проводиться радіус 60 км. Це означає, що відстань від крайньої точки до районного центру по автомобільних шляхах має становити не більше, ніж 60 км.

Більше у відео УжІнформ:

Про Захід