7482 витоки газу виявили у багатоповерхівках на Закарпатті

Опубліковано:

Починаючи з квітня поточного року, закарпатські газовики проводять технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Йдеться про мережі спільної власності: ті, які прокладені на фасадах та всередині (зокрема, у під’їздах) багатоповерхівок. Конкретніше: це газові труби, які починаються від запірного пристрою на вході у будинок і до точки приєднання квартир.

Згідно з пунктами 3.2 та 3.3 розділу ІІІ ПБСГУ та Кодексу ГРМ (ІІІ розділ, 5 глава, 3 пункт), стан та обслуговування цих газових мереж лежить на співвласниках будинків або управителях.

Станом на перші числа жовтня, газовики провели ТО у 497 багатоповерхових будинках області й виявили 7482 витоки газу.

Юридичне підґрунтя

5 грудня 2023 року Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних послуг прийняла Постанову №2291 «Про затвердження Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесення змін до Кодексу газорозподільних систем».

Передувало цьому затвердження Міністерством енергетики України (на вимогу статті 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги») Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку.

Вартість послуги затверджена Постановою НКРЕКП (№ 2242 від 29 листопада 2023 року) «Про встановлення граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків для операторів ГРМ на 2023 та 2024 роки».

Детально ознайомитися з документами можна на офіційному сайті Закарпатської філії ТОВ «Газмережі».

Що входить у послугу ТО ВБСГ?

  • планове випробування систем на щільність;
  • технічне обслуговування систем газопостачання (після першого вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до першого вимикаючого пристрою в приміщенні споживача (включно з ним)), запірних пристроїв (які розташовані після першого вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до першого вимикаючого пристрою в приміщенні споживача (включно з ним)), газовикористовуючого обладнання, призначеного виключно для опалення місць загального користування;
  • очищення, змащення, регулювання та інші операції з утримання працездатності і справності системи газопостачання;
  • перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання;
  • усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність;

Що треба знати про договір

Люди інколи питають: «Як так, послугу ви надали, а договір я з вами не підписував?». Відповідно до згаданої Постанови НКРЕКП, договір є публічним, тобто не обов’язковий для фізичного підписання між сторонами. Форма договору є аналогом договору на розподіл природного газу. У разі вимоги споживачами (уповноваженого представника) Оператор ГРМ може укласти письмовий договір.

Чи можна не укладати договір на технічне обслуговування?

Згідно з Постановою, всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали існуючих договорів або не подали заявку на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, автоматично приєднались до Типового договору з Оператором ГРМ.

У Закарпатській філії ТОВ «Газмережі України» акцентують, що плата за обслуговування буде нараховуватись лише один раз на 3 або 5 років, залежно від того, як давно мережі були побудовані: більше 25 років чи менше.

Про Захід