На Закарпатті вшановують подвиг воїнів-інтернаціоналістів (Фото)

Опубліковано:

У четвер, 14 лютого, в Ужгороді біля пам'ятника “Скорботна мати” пройшов мітинг до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Участь у пам'ятному заході взяли керівники області та міста Ужгород, воїни-інтернаціоналісти, духівництво, дипломати, представники обласних установ і організацій, громадськість міста, учнівська та студентська молодь, інформує прес-центр ОДА.
– Афганська війна без вашого відома увірвалися у ваші життя. І ви діяли так, як повинні були діяти – відважно, мужньо, нерідко жертвуючи собою заради бойових побратимів, – зазначив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Ви не тільки гідно виконали свій військовий обов'язок, а й заклали ті бойові традиції, які виявилися надзвичайно корисними уже при обороні нашої землі від російського агресора. Коли Україна опинилася у небезпеці, загартовані в боях афганці, як ми вас звикли називати, не залишилися осторонь. Багато із вас взяли до рук зброю. І українці знову переконалися, що ветерани-афганці справжні українські патріоти. Вони – сильні і незламні. На превеликий жаль, 53 закарпатці не повернулися до рідних домівок з афганської війни. Ще п'ятеро наших земляків зникли безвісти. Їхній подвиг і жертву присутні вшанували хвилиною мовчання.
– Це свято для нас всіх, наших молодших побратимів, які завдяки тому, що радянські війська були виведені, не потрапили до Афганістану, і не сталося ще більшої трагедії, не стало ще більше скалічених життів, – підкреслив голова Закарпатської територіальної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Віктор Югас. – Я дякую кожному з вас за те, що ми вкотре довели, що можемо не лише в Афганістані відстоювати права наших товаришів, але й зараз на Сході країни, де воїни-інтернаціоналісти першими долучилися до захисту рідної землі. На жаль, і там ми втрачали друзів. Але ми продовжуємо боротьбу, керуючись головним принципом – пам'ятаємо про загиблих і дбаємо про живих.
До присутніх також звернувся учасник міжнародних миротворчих операцій та бойових дій на Сході України, заступник військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату полковник Петро Марко, який наголосив на значенні подвигу воїнів-інтернаціоналістів.
– 30 років тому закінчилася майже 10-річна неоголошена афганська війна, перестали гинути наші співвітчизники у тій далекій азійській країні. Сьогодні це вже історія, і час вимагає у нас переосмислення подій минулого. Можна по-різному ставитися до політичного рішення щодо введення і виведення радянських військ з Афганістану, але наше ставлення до людини у погонах, яка виконала свій військовий обов'язок, має бути однозначним. Це мужні люди і Герої! – наголосив Петро Марко.
Наприкінці мітингу учасники поклали до пам'ятника “Скорботна мати” вінки та квіти, а правоохоронці вшанували подвиг воїнів-інтернаціоналістів військовими залпами.
Продовжилися урочисті заходи концертною програмою у Закарпатській обласній філармонії, де з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення радянських військ із Афганістану керівники області та обласного центру вручили відповідні нагороди. Зокрема, найвищими відзнаками Закарпатської ОДА – медалями “За заслуги перед Закарпаттям” нагородили учасника бойових дій в Афганістані Івана Гуледзу та учасника бойових дій в Афганістані, заступника голови Закарпатської територіальної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), заслуженого лікаря України Романа Маляра. У свою чергу, за значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху та з нагоди пам'ятної дати медалями “Честь. Мужність. Пам'ять” від Української Спілки ветеранів Афганістану відзначили голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, заступника голови облдержадміністрації Ярослава Галаса та головного спеціаліста сектору нагород апарату Закарпатської ОДА Наталію Шебештян.

Про Захід