В Ужгороді підбили підсумки цьогорічного процесу децентралізації на Закарпатті

Опубліковано:

 

Відокремлений підрозділ “Центру розвитку місцевого самоврядування” у Закарпатській області провів сьогодні прес-конференцію за підсумками року. Як розповів директор підрозділу Іван Дем'янчук, цьогоріч на Закарпатті не відбулися вибори в ОТГ, і загалом процес децентралізації був дуже важким. Наш край є єдиним в країні, де обласна влада так і не розробила, а депутати так і не затвердили перспективного плану розвитку територій. Тож наразі ми маємо лише 6 діючих ОТГ.

Радник з питань децентралізації Закарпатського ЦРМС Володимир Феськов зазначив, що попри те, що Мукачівська міська об'єднана територіальна громада цьогоріч не змогла отримати від обласної влади підтримку і висновок щодо обєднання громади, де-факто вже з 1 січня 2019-го, тобто з початку нового бюджетного періоду, вона отримуватиме фінансування саме як ОТГ. Річ у тім, що 22 листопада, під час голосування за бюджет Верховна Рада підтримала правки, серед яких були передбачені фінансові трансферти для Мукачівської міської ОТГ. Таким чином Верховна Рада визнала існування громади попри ігнорування обласної влади.

Про результати року розповів на зустрічі також голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький. З позитивного він відзначив успіхи у медичній галузі (у медзакладах уклали угоду з Національною службою здоров'я, закупили нове обладнання, отримали всі ліцензії, таким чином вдалося вийти на фінансування вдвічі більше, ніж було до того), у сфері освіти (Полянська ОТГ, як і всі інші закарпатські об'єднані громади успішно впровадили норми Нової української школи), у дорожній галузі тощо. Вже зараз у Полянській ОТГ розробляють нові стратегії і плани, зокрема наступного року хочуть приступити до зведення сучасного ЦНАПу, який обслуговуватиме мешканців навколишніх сіл.

Загалом, як зазначили фахівці Центру розвитку місцевого самоврядування, наступний рік стане для реформи децентралізації завершальним, а тому дуже насиченим. У першу чергу до травня область має розробити і схвалити перспективний план розвитку територій, за яким надалі просуватиметься процес об'єднання громад. Ті громади, які хочуть устигнути об'єднатися добровільно, мають час до липня 2019-го, тож часу гаяти їм більше не можна. У підсумку, до жовтня наступного року Закарпаття має утворити ОТГ за прийнятим планом (за одним із варіантів, їх може бути 53) та повністю перекроїти межі районів, яких буде всього чотири: Ужгородський, Мукачівський, Тячівський та Хустський.

Про Захід