Зимовий відпочинок на Закарпатті: найбільше туристів ваблять лижі та чани

Опубліковано:

Зимовий відпочинок на Закарпатті з кожним роком стає все популярнішим серед українців. Готельні номери на період новорічно-різдвяних свят у різних куточках краю туристи почали бронювати ще з літа, тож не дивно, що зараз вільні місця, та й те обмаль, на цей період можна знайти лише у дорогих готелях та курортах. Що ж вабить туристів у зимовому Закарпатті – дізнавався “Про Захід”.

Начальник управління туризму та курортів Департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Любов Когуч підтвердила нашу інформацію про те, що на новорічно-різдвяний період у готелях, особливо близьких до гірськолижних курортів, місць майже не залишилося. “Звісно, основний туристичний напрям взимку пов'язаний у нас саме з гірськолижним відпочинком. Ми провели моніторинг, аби отримати точні дані про те, скільки витягів працюватимуть цього сезону для туристів, котрі приїхали до нас покататися на лижах та сноубордах. Моніторинг показав, що маємо 63 діючі витяги, з них 51 – бугельний, 8 – крісельних, 2 – якірних та 2 – елеваторного типу. Обслуговують наші гірськолижні траси 33 ратраки – сніготрамбувальні машини. А для тих, хто не має власного спорядження, по всій області працюють 44 пункти прокату. Більшість закарпатських гірськолижних баз обладнані також сніговими гарматами, тож туристи можуть бути спокійні: навіть якщо на новорічні свята у горах раптом потепліє, на гірськолижних схилах все одно можна буде покататися”, – розповіла Любов Когуч.

Що саме очікують туристи від зимового відпочинку на Закарпатті, розповіла директор туристичної компанії “Про Карпати” Інна Харчук. Її компанія вже багато років займається організацією внутрішнього туризму і добре знає усі запити клієнтів у зимовий період. “Зимові Карпати – це, звісно, перш за все лижі. Саме за снігом і активним відпочинком на гірськолижних базах їдуть до нас більшість зимових гостей. В останні роки дуже популярним стає також бальнеологічний напрям, тобто купання в термальних басейнах і чанах. Річ у тім, що влітку, у спекотний період, не всі отримують задоволення від купання у гарячій воді, багатьом це фізично важко. А от взимку – інша справа, приємно і екзотично: навколо сніг, а ти лежиш у приємній гарячій воді. Нашим туристам таке незвичне поєднання завжди дуже подобається!

Також туристи, котрі приїздять взимку на Закарпаття активно цікавляться нашими замками, історичними екскурсіями. Ну і, звісно, гастротуризм, тобто відвідання різноманітних сироварень, дегустаційних залів, медових виробництв тощо. Слід сказати, що останні два напрямки популярні та актуальні завжди, це те, що цікавить туристів незалежно від пори року. Тому найкращі і найпопулярніші тури у нас – це такі, в яких зібране усе з перерахованого, аби вже точно кожен турист знайшов у нас взимку щось собі до вподоби”, – поділилася нюансами зимового відпочинку Інна Іванівна.

Єдине, що дуже ускладнює, на думку керівниці туристичної компанії, розвиток зимового туризму на Закарпатті – це транспортна проблема. “Найбільші проблеми у нас зазвичай виникають із транспортом, – веде далі Інна Харчук. – Авіасполучення із Закарпаттям немає, на залізниці – вічна проблема з нестачею квитків, тож наперед спланувати тури буває дуже важко. До нас доходять чутки про те, що “Укрзалізниця” планує відмінити зупинку швидких потягів на станції “Воловець”, а це, вважайте, ще одна дуже велика незручність для туристів і розвитку того району”.

Про транспортну проблему згадує у розмові з “Про Заходом” і колишній керівник Туристично-інформаційного центру Мукачева, туризмознавець Максим Адаменко. “Важко планувати щось наперед, коли не знаєш, чи будуть квитки, чи введуть додаткові потяги, і коли ті потяги будуть прибувати. Політика “Укрзалізниці”, здається, направлена на те, аби туризм на Закарпатті не міг розвиватися. Але, незважаючи на всі проблеми з транспортом, туристи до нас їдуть, і дуже багато. Зараз якраз – пік сезону, той період, коли знайти вільні місця на гірськолижних курортах і в навколишніх готелях просто неможливо.

За моєю інформацією, на даний час усі гірськолижні бази на Закарпатті вже відкрили сезон, більшість запустили витяги у суботу, 22 грудня. З цікавинок можу відзначити і запуск першого на Закарпатті тюбінг-парку у Поляні. Тюбінг – це катання на надувних санках (тюбах) по засніженому схилу. Можна вже сказати, що розвага стає дуже популярною як серед дітей, так і серед дорослих туристів. Загалом же до нас, на Закарпаття, люди їдуть, в першу чергу, за зимовою казкою: снігом, ялинками, веселощами. Але залюбки поєднують активний відпочинок з відвіданням фестивалів, дегустаціями, комплексними екскурсіями”, – зауважив Максим Адаменко.

В управлінні туризму та курортів ДЕРТ ОДА про нарікання працівників сфери туризму на транспортні проблеми, звісно, знають. Аби і взимку, і влітку туристи могли без проблем дістатися до нас на відпочинок, питання транспортної доступності постійно піднімається і обговорюється на зустрічах різного рівня. За словами начальниці управління Любові Когуч, цьогоріч на період зимових свят “Укрзалізниця” додала і ввела кілька додаткових поїздів, зокрема тепер до нас можна дістатися і на нових потягах “Запоріжжя-Ужгород” та “Кривий Ріг-Ужгород”.

Щодо кількості туристів, то наразі ніхто не може сказати, скільки людей приїдуть до нас на відпочинок у період свят. Всього їх у нас готові приймати 511 туристичних та рекреаційних об'єктів, в яких одночасно здатні розмістити 25 487 гостей.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід” 

Перше фото – Ігоря Меліки                  

Про Захід