Як виплачують пенсії на Закарпатті: статистика

Опубліковано:

 

Упродовж січня-жовтня 2018 року до бюджету Фонду області з усіх джерел фінансування надійшло 5,8 млрд. грн., з яких власні надходження – 24,2 млн. гривень. Планові показники по надходженню коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду області, виконано на 116,6 відсотка. За додатковими ставками збору з окремих видів господарських операцій надійшло 54,4 млн. грн., або 113,7 відсотка планового показника, інфорумє ГУ ПФУ у Закарпатській області.
В області забезпечено своєчасну і в повному обсязі виплату пенсій та грошової допомоги. Загальний обсяг видатків на пенсійні виплати становив 5,8 млрд. гривень. Порівняно з показниками за відповідний період 2017 року видатки збільшилися на 963,1 млн. грн., або на 19,8 відсотка. 
Чисельність пенсіонерів, які отримують виплати через 17 уповноважених банків, становить 44,5% (122979 осіб). Чисельність одержувачів пенсійних виплат через виплатні об'єкти поштового зв'язку – 55,5% (152515 осіб). За рахунок виплат через банківські установи досягнуто економію коштів понад 33,5 млн. гривень.
На обліку в територіальних управліннях перебуває 274,2 тис. одержувачів пенсій). Їхня середня пенсійна виплата по області у жовтні 2018 року становила 2074,64 гривні.
Протягом 10-ти місяців поточного року призначено пенсії 7,6 тис. громадянам, 17,5 тис. пенсіонерам – проведено індивідуальні перерахунки пенсій з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, встановлення надбавок та підвищень, працевлаштування/звільнення та інше. Водночас, вперше за всю історію пенсійного законодавства органами Пенсійного фонду області, з 1 квітня 2018 року проведено в автоматичному режимі (без необхідності подання будь-яких заяв та документів) перерахунок пенсії громадянам, які після призначення пенсій продовжували працювати та набули страхового стажу, але не зверталися за перерахунком пенсії. Так, в області такий перерахунок проведено понад 47,9 тис. пенсіонерам. На виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” з 1 липня 2018 року проведено масовий перерахунок пенсій непрацюючим пенсіонерам та особам, пенсія яким виплачується з урахуванням надбавки “Почесного донора України”. Перерахунку підлягало 42 тис. особових рахунків, в середньому розмір пенсійної виплати зріс на 56,96 гривень.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” та постанови Кабінету Міністрів України № 509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб” станом на 1 листопада 2018 року виплата пенсій проводиться 662 особам. Місячна потреба в коштах на виплату пенсій зазначеній категорії пенсіонерів становить 2,9 млн. гривень.
Відділ виконання міжнародних договорів головного управління працює в напрямку реалізації міжнародних договорів про соціальне забезпечення громадян з Угорщиною, Чехією і Словаччиною. Крім цього, відділ забезпечує оформлення відповідних документів необхідних для призначення пенсій мешканцям Закарпатської області, які працювали у Латвії, Литві, Естонії, Іспанії, Болгарії, Португалії та Польщі.
Протягом 10 місяців 2018 року оформлено та направлено до Пенсійного фонду України 2041 формуляр про підтвердження страхового стажу, набутого заявниками на території України, відповідно до міжнародних договорів призначено 135 пенсій, прийнято рішень про відмову в призначенні пенсій 46 особам, здійснено 2091 запит щодо витребування документів, необхідних для вирішення питання призначення пенсій для виплати за кордон, а також підтвердження страхового стажу, набутого на території України, забезпечено перекладами 1569 іноземних документів.
Головним управлінням забезпечується виконання міжнародних зобов'язань України щодо виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які проживають на території області. На сьогодні пенсію отримують 247 пенсіонерів із п'яти іноземних держав (Латвії, Естонії, Литви, Болгарії, Росії). Пенсії таким пенсіонерам виплачуються щоквартально відповідно до відомостей на виплату пенсій в установлені терміни. Сума виплачених пенсій за 9-ть місяців становила 2,2 млн. гривень.

Про Захід