На Тернопільщині агрофірма потруїла сотні селян, обробляючи поля з повітря (Відео)

Опубліковано:

В с. Іване-Пусте на Тернопільщині масово отруїлися місцеві мешканці. За медичною допомогою вчора, 20 вересня, звернулось майже 200 осіб.

За словами постраждалих, їм стало зле після того, як літак підприємства “Агрополіс”, яке вирощує зернові і технічні культури, обробив поле біля їх села гербіцидом. У Держпродспоживслужбі кажуть, що постраждали 179 осіб, з них 56 – діти. Зараз вони перебувають на амбулаторному лікуванні, інформує "Бабель".

Люди скаржаться на запаморочення і нудоту. Поля почали обробляти ще у вівторок, 18 вересня. Відразу після цього у всіх селян різко погіршилося самопочуття.

У Держпродспоживслужбі кажуть, що виявили ряд порушень закону при обробці полів. Так, керівництво компанії “Агрополіс” мало повідомити жителів села не пізніше як за 2 дні до початку проведення робіт, але цього не зробило. Сільський голова про кроплення полів дізнався напередодні, що теж суперечить закону. 

“На відео, яке представили місцеві жителі, видно, що не були дотриманні санітарно-захисні зони при проведення цієї обробки, видно, що літак розвертався над житловими будинками”, – зазначили в Держпродспоживслужбі. Однак вказали, що гербіцид “Ураган-форте”, який ймовірно кропили поля, в Україні використовувати дозволено.

Спеціалісти відібрали зразки ґрунту та рослин для дослідження. Результати мають показати, чи справді використовувався гербіцид на відстані ближче одного кілометра до житлових територій. Результати мають бути готові через 24 години, повідомила Олена Мельник.

Про Захід