«Єдине вікно» на Закарпатській митниці стає популярнішим серед підприємців

Опубліковано:

Протягом травня 2018 року посадові особи Закарпатської митниці ДФС оформили майже 14 500 митних декларацій, з яких у митному режимі "експорт" – 5702, у режимі "імпорт" – 6366 та 2422 у режимі "транзит".

При цьому загальна кількість оформлених в останньому місяці весни митних декларацій з використанням інформаційної системи за принципом "єдиного вікна" становить 9059, що становить 76,9%.

За словами фахівців Закарпатської митниці ДФС, з кожним місяцем простежується позитивна динаміка зростання кількості митних оформлень із застосуванням принципу "єдиного вікна". Зокрема, у лютому поточного року відсоток оформлених заявок із застосуванням такого принципу становив 34,6% (4756), у травні цей показник складав уже 37,5% (5437 оформлених заявок).

Наразі все більше підприємців використовують цей порядок контролю за переміщенням товарів через митний кордон України, оскільки це сприяє безперешкодному здійсненню зовнішньоекономічної діяльності суб`єктами господарювання передусім у плані спрощення процедури митних оформлень і зменшення корупційних ризиків.

Нагадаємо, що система "Єдине вікно" повністю автоматизованою і дозволяє подавати документи один раз в одне місце, передбачає створення єдиної електронної бази даних, що дозволяє контролюючим органам та митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України і про результати здійснення державних видів контролю.

Наразі виконання митних формальностей, пов'язаних із електронним декларуванням товарів, митним та іншими державними видами контролю товарів із застосуванням принципу "єдиного вікна" є обов'язковим в усіх місцях митного оформлення.

Виключення  з цього правила, до 1 лютого 2019 року, становлять випадки:

– переміщення товарів транзитом;

– вивезення за межі України товарів морським, залізничним та авіаційним транспортом;

– ввезення товарів у поштових та міжнародних експрес-відправленнях.

У цих випадках принцип "єдиного вікна" може застосовуватися підприємствами на добровільній основі.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід