Лучанам разом з електронним квитком підвищать вартість проїзду у громадському транспорті

Опубліковано:

Луцька міська рада до кінця поточного року планує запровадити електронний квиток для проїзду у громадському транспорті. Одночасно підвищать і вартість проїзду у маршрутках на гривню.

Про це йшлося під час громадського обговорення нових тарифів, інформує "ЗІК".

Заступник міського голови Олександр Рачков у повідомив, що у міськраду неодноразово зверталися перевізники з проханням підвищити ціну за перевезення, адже існуючий тариф не покриває витрат за перевезення, зростають ціни та пальне, а тому перевезення є збитковими. Перевізники подали розрахунки, згідно з якими передбачається підвищення тарифу на проїзд в автобусах по місту на 1 гривню. Міська рада протягом року проводила обстеження пасажиропотоку в Луцьку.

За словами директора департаменту економічної політики Олександра Озіновича, перевізники надали усі необхідні розрахунки. Рентабельність у плановому тарифі враховано на рівні 10%.

У розрахунках враховано дані обстежень пасажиропотоків, здійснених протягом 2017-2018 років на 16 автобусних маршрутах та на 4 маршрутах у 2014 році. Загалом, обстеженнями пасажиропотоків охоплено 90% маршрутів, по яких надано розрахунки і сформовано середній тариф по місту.

Таким чином, розрахунковий тариф на перевезення пасажирів автобусами по маршрутах загального користування у звичайному режимі руху складає від 3,08 грн до 6,78 грн, середній розрахунково-плановий тариф по маршрутах загального користування у звичайному режимі руху становить 4,69 грн.

Також під час обговорень Олександр Рачков повідомив, що до кінця поточного року у маршрутних таксі міста планується запровадити електронний квиток. А директор ТОВ ВТП “Санрайз” Юрій Девіцький зааначив, що наступного тижня, з 16 до 22 квітня на одному із маршрутів підприємства розпочнеться пілотний проект із впровадження електронного квитка.

Свої пропозиції та зауваження щодо формування тарифу на перевезення у маршрутних таксі висловили депутати міської ради, члени виконавчого комітету та громадських організацій. Основні зауваження стосувались реального обліку пасажиропотоку на маршрутах, застосування у перспективі електронної системи обліку пасажирів. Також було озвучено чимало нарікань щодо неналежної поведінки водіїв маршрутних таксі, недотримання графіків руху, вимкнені GPS-навігатори, антисанітарію у салонах та незадовільний технічний стан автобусів, відсутність озвучення зупинок. Серед пропозицій- зберегти вартість проїзду для дітей віком до 18 років в розмірі 1 грн.

Після процедури громадського обговорення проект рішення про підняття вартості проїзду буде розміщений для ознайомлення на офіційному сайті міської ради протягом 20 днів. Остаточне рішення прийматимуть на засіданні виконкому у травні 2018 року. 

Про Захід