Ужгородці показали, як треба берегти природу і в такий спосіб допомагати іншим (Фото)

Опубліковано:

Днями в Ужгороді завершився черговий етап безстрокового проекту "Бережи природу – допомагай іншим". Мета ініціативи – збирати вторинну сировину для подальшої переробки, а отримані кошти скеровувати на благодійність.

Закарпатці на заклик волонтерів протягом певного часу приносили кришечки від пет-пляшок, у відведені для цього локації; у кав'ярнях, пабах, ресторанах, супермаркетах тощо також збирали кришечки, яких чимало накопичується в таких закладах. Виручені цьогоріч кошти організатори проекту скерували на закупівлю якісних слухових апаратів для двох діток з вадами слуху.

Ініціатива з'явилася на Закарпатті кілька років тому. А в 2015-му році вже було зібрано понад 700 кілограм пластику, за отримані кошти також придбали 2 слухові апарати для діток з вадами слуху. 

Ініціатор проекту, ужгородський фотограф Андрій Кирилюк, каже, що цьогоріч вдалося зібрати більше тони кришечок та отримати 8000 тисяч гривень, ще дві отримали за здану макулатуру. "Пластик, при правильному використанні, може приносити користь. Адже ми вибираємо його з природи, де він буде лежатиме сотні років та забруднювати навколишнє середовище, а окрім того, можемо допомогти тим, хто найбільше цього потребує", – розповідає чоловік.

Кришечки виготовляються з поліетилену високої щільності HDPE (має позначення 02 у трикутнику з стрілок а поряд часто знаходиться схематичний малюнок виделки зі стаканом). 

Андрій пояснює, що така розумна утилізація пластику мала б отримати більше поширення, адже в Європейських країнах – це вже буденна практика. "Мої друзі з Чехії розповідали, що у них в садочку стоїть такий контейнер, куди батьки приносять кришечки, а далі ці кошти, які отримуються від здачі пластику, використовуються на якісь потреби закладу. Так само, приміром, запросто можна встановити контейнер для збору кришечок в ужгородських школах, дітки б їх збирали, вчилися тому, що природу треба берегти, а також заробляли гроші, які завжди є куди скерувати в навчальних закладах", – відзначив Андрій Кирилюк.

На жаль, наразі ж те, чи буде продовжуватися проект під питанням, позаяк потрібне приміщення, де б можна було зберігати кришечки, які займають чимало місця.

Водночас Наталія Булеца – директор Закарпатської обласної організації українського товариства глухих дуже вдячна за таку корисну і вчасну допомогу: "У діток в школі є слухові апарати, але вони отримують їх тільки на час уроків. А зараз вони можуть ними користуватися постійно. Для таких маленьких діток дуже важливо працювати з хорошим слуховим апаратом для того, аби в них розвивалися навики мовлення. Якісні апарати доволі дорогі, держава надає діткам слухові апарати безкоштовно раз на три роки. Але ж це дітки, вони швидко їх "зношують". Це така чудесна ініціатива, збирають кришечки, які викидаються і забруднюють природу, а окрім того, допомагають іншим". Окрім того, до благодійної акції долучився також магазин "Siemens", який вже не вперше йде нам зустріч: вони зробили благодійний внесок, плюс – безкоштовно виготовили силіконові вкладиші для апарату та забезпечили запасом батарейок. Ви би бачили реакцію дітей після того, як вони одягли апарат і почули звук".

На жаль, в Україні до цих пір сортування сміття та його подальша переробка не стала звичайною практикою. Тож саме такі ініціативи, окрім благодійної мети, мають інше важливе значення – просвітницьке. 

Лариса РОМАНЮК, "Про Захід"

 

 

 

Про Захід