УжНУ співпрацюватиме із міськрадою

Опубліковано:
Меморандум про порозуміння та співпрацю між Державним вищим навчальним закладом “Ужгородський національний університет” та Ужгородською міською радою щодо виконання спільних проектів і програм розвитку підписали сьогодні міський голова Ужгорода Богдан Андріїв та ректор вишу Володимир Смоланка.
 
Підписання відбулося в рамках “круглого столу” “Університет, місто, бізнес – партнерство заради розвитку”, який сьогодні відбувся у залі Вченої ради УжНУ.
Вітаючи учасників зібрання, міський голова Богдан Андріїв відзначив, що вищий навчальний заклад, найстаріший в області – одна з “родзинок” Ужгорода, яка приваблює молодь в обласний центр Закарпаття вчитися, а відтак і працювати, створювати сім'ї і проживати.
 
В УжНУ – багато працівників, податки із зарплат яких надходять до міського бюджету, студентів, котрі складають активну та ініціативну частину молоді, більшість працівників освіти, медичної сфери, підприємств, міської ради – здобували вищу освіту саме в цьому навчальному закладі. З університету надходять чимало інноваційних ідей, пропозицій щодо розвитку міста, триває співпраця в міжнародних ґрантових проектах, більшість із міст-побратимів Ужгорода мають тісні зв'язки і з нашим УжНУ, цього року університет із власною потужною програмою долучився до святкування Дня Ужгорода. Як приклади міський голова навів участь науковців біологічного факультету у догляді за зеленими насадженнями – у комісії, яка складає акти про видалення аварійно-небезпечних дерев і приймає рішення про висадження нових присутні викладачі університету, а зараз вони ще й спільно працюють із фахівцями зі словацького Гуменного над реалізацією проекту оновлення нашого парку “Під замком”.
 
Богдан Євстафійович запевнив, що міська влада й надалі рада вітати студентів для проходження практики в структурних підрозділах Ужгородської міської ради, кращим пропонувати роботу. “Ми спільно маємо працювати на імідж нашого міста й університету, щоб молодь не виїздила за кордон, могла себе гідно реалізувати тут, в Ужгороді. Від керівництва, викладачів університету залежить якість навчання, а від нас, міської влади – зручність, комфорт у місті, тобто у нас спільні цілі, спільна робота і підписання Меморандуму лише активізує, закріпить те, що вже давно склалося й працює”, – підсумував міський голова.
 
Ректор УжНУ професор Володимир Смоланка назвав конкретні цифри: понад 2,5 тисячі працівників УжНУ, їхні родини, понад 16,5 тисяч студентів – це сьогоднішній “актив” навчального закладу в Ужгороді, люди, сплачують податки, своїми розробками, досягненнями працюють на імідж міста далеко за його межами, в різних країнах.
 
Навчальний заклад за останні роки стрімко піднявся в усіх рейтингах, із 43-42 місця з 287 вишів України – у першу двадцятку. Навіть за обсягами студентів, тоді як чимало молоді виїздить за кордон, наш університет займає 14-15 місце серед усіх вищих навчальних закладів. Іноземці, які з початком складної ситуації на сході України перейшли з Луганського університету в УжНУ, як розповів Смоланка, відзначали високий рівень викладання в нашому виші, приязність Ужгорода, а останнє полягає в оновленні міської інфраструктури, насиченому культурному та інтелектуальному дозвіллі.
 
Незабаром відбудеться засідання Міжнародного консорціуму університетів та підписання угоди про співпрацю з одним із вищих навчальних закладів Мюнхена, яка передбачає можливість для наших студентів на старших курсах пройти рік стаціонарного навчання у Німеччині і практику на провідних підприємствах, скажімо автобудівний концерн BMW з умовою, що молоді люди повернуться і застосовуватимуть набуті знання, працевлаштувавшись в Україні.
 
Зійшлися також на тому, що потрібно частіше спілкуватися і напрацьовувати спільні ідеї, які можна реалізувати у співпраці влади та науковців і студентів. Ректор Володимир Смоланка також запросив на численні заходи, які розпочинаються вже з наступного тижня до відзначення 72-річниці створення Ужгородського національного університету.
Про Захід