На Мукачівщині борються з поширенням африканської чуми свиней

Опубліковано:

Африканську чуму свиней виявили в одному з дворогосподарств села Н. Коропець. Позитивні результати дослідження патологічного матеріалу підтверджено Львівською регіональною  державною лабораторією 11.08.2017 року. У зв'язку з цим, у населеному пункті оголошено карантин, про що повідомлялося раніше. Так, відповідно до рішення позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Мукачівській РДА, яку очолює в.о. голови Мукачівської РДА Андрій Данканич, визнано:

1.Епізоотичне вогнище ( межа спалаху АЧС) – дворогосподарство, в якому загинули тварини

2.Зону захисту – межі села Н. Коропець в його адміністративно-територіальних межах

3.Зону спостереження (нагляду) – територія населених пунктів: Горонда, Н. Давидково, В.Лучки, Павшино, Шенборн, Барбово, Жнятино,  Форнош, Страбичево, Дерцен.

Відповідно до норм чинного законодавства, у с. Н. Коропець проведено та здійснюються комплекс карантинних заходів.

Відтак, організовано чотири поліцейсько-карантинні пости, на яких цілодобово чергують представники правоохоронних органів та фахівці Мукачівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

На постах при в'їзді/виїзді з населеного пункту проводиться дезінфекція транспортного засобу та його огляд з метою недопущення вивезення м'яса та продукції тваринництва, кормів або інвентарю, який може призвести до поширення вірусу АЧС.

Як зазначив начальник Мукачівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби Василь Туряниця, комплекс карантинних заходів спрямований на недопущення поширення вірусу АЧС. Головний акцент ставиться на забороні ввезення/вивезення до населеного пункту живих тварин, м'ясо продукції та репродуктивного матеріалу протягом 40 карантинних діб.

Також з населенням проведена роз'яснювальна робота, адже проводиться комплекс заходів щодо повної депопуляції поголів'я свійських свиней.

Комісією спільно з представниками органу місцевого самоврядування визначено місце захоронення утилізованих тварин з подальшою дезобробкою.

з цим, членами робочої групи, утвореної рішенням ДНПК, до якої увійшли також і представники органу місцевого самоврядування, проводиться подворовий обхід. У кожному подвір'ї  здійснюється моніторинг щодо наявності поголів'я свиней. У випадку виявлення мертвої або хворої тварини, буде проведено вилучення та захоронення, складено відповідний Акт. Також у кожному дворогосподарстві проведено дезінфекцію місця. де утримувалися свині, інвентарю та авто власника господарства.

В.о. голови Мукачівської РДА та голова ДНПК Андрій Данканич наголосив, що зупинити вірус АЧС, який є летальним для поголів'я свиней, можна спільними з громадою зусиллями, координованими діями та чітким виконанням карантинних заходів.

Мешканців Мукачівщини, у дворогосподарстві яких є випадки захворюваності або падежу поголів'я свиней, просять негайно звертатися до Мукачівської районної державної лікарні ветеринарної медицини ( м. Мукачево. вул. Кооперативна, 73) або найближчого спеціаліста з ветеринарної медицини, проінформувавши при цьому орган місцевого самоврядування ( селищну або сільську раду).

Про Захід