Як інтегрувати внутрішніх переселенців у територіальні громади

Опубліковано:

У середу, 21 червня, в Ужгороді відбулося засідання “круглого столу” на тему “Правовий аспект інтеграції ВПО в територіальних громадах Закарпатської області”. Організатором заходу,  у рамках програми “Посилення участі громадянського суспільства  у роботі Міністерства соціальної політики України та процесі національного примирення”,  стала радник Мінсоцполітики України з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна в партнерстві з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області та Закарпатським відокремленим підрозділом установи “Центр розвитку місцевого самоврядування”.

Учасники заходу – представники Регіонального та Ужгородського, Мукачівського та Хустського центрів з надання БВПД, Головного територіального управління юстиції, Міграційної служби України у Закарпатській області, Української Гельсінської спілки з прав людини, ГО “Закарпатська громада”, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, ГО “Закарпаття – Донбас”, адвокати та інші – обговорювали можливість удосконалення механізмів практичної взаємодії на Закарпатті державних та громадських організацій, які надають правову допомогу ВПО,  практичне застосування законодавства по ВПО в контексті інтеграції у територіальні громади, проблемні питання, які виникають у роботі, та пошук шляхів їх  вирішення.

Відкриваючи захід, А.Бабкіна наголосила на важливості інтеграції внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади краю після їхньої адаптації до нового середовища. Директор Регіонального центру з надання ВБПД Василь Попадинець навів статистику звернень внутрішніх переселенців до центрів з надання безоплатної допомоги, зазначивши, що з січня 2017 року ВПО отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу з усіх питань. З початку року до центрів звернулися 33 особи, які підпадають цю категорію. Директор Ужгородського місцевого центру  Михайло Давиденко поінформував, що наразі є 8 справ, в яких адвокати надають захист внутрішнім переселенцям за рахунок держави. Серед основних питань, з якими звертаються такі особи: невиплата соціальної допомоги, житлові, розірвання шлюбу, стягнення аліментів, встановлення факту народження тощо.

Учасники круглого порушили питання про труднощі, з якими доводиться стикатися внутрішньо переміщеним особами при отриманні паспорта,   статусу постраждалого від воєнного конфлікту, соціального житла (на Закарпатті такого практично немає), ідентифікації особи, сплаті судового збору. Проблемою є  і те, що переселенці позбавлені права голосу на місцевих виборах тощо.    

Порушили учасники заходу й питання моральної та матеріальної компенсації за завдану шкоду внутрішньо переміщеним особам у майбутньому. Для цього, як зазначив виконавчий директор ГО “Закарпатська громада” Борис Кондратюк, нині важливо документувати військові злочини. Це потрібно робити як самим постраждалим від воєнного конфлікту, так і відповідним державним установам.  Також присутні на засіданні обговорили проблемні питання,  які виникають під час взаємодії з правоохоронними органами.   

Підсумовуючи засідання, учасники зустрічі домовилися промоніторити проблемні питання щодо ВПО та на наступній зустрічі  узагальнити пропозиції щодо шляхів їх уникнення в подальшому та підготувати на розгляд відповідних державних установ. 

Оксана Дудаш, Ужгород

Про Захід