Чия курка смачніша: як українці відзначали дівоче, або куряче свято

Опубліковано:

14 листопада християни східного обряду відзначають свято чудотворців безсрібреників  Кузьми і Дем'яна, або як казали в народі – Кузьми-Дем'яна. Косма і Даміан були братами-близнюками, римлянами, обидва все життя пропрацювали лікарями, тож вважаються покровителями: хірургів, фармацевтів, аптекарів, стоматологів, фізиків, перукарів та ковалів, а також медичних закладів. Замучені і страчені за християнську віру. Брати не брали плати за лікування людей, а допомогу надавали всім, тож і були прозвані безсрібрениками. Шана у братів за життя була така велика, що і після їх смерті люди вірили в допомогу та покровительство Косьми і Даміана, і йшли до місця їх поховання в паломництво.  В Україні велика кількість церков названа на честь святих братів-чудотворців.

А от в українській народній традиції – це свято молоді. Олекса Воропай у книзі “Звичаї нашого народу. Осінь” пише, що за стародавньою традицією сільської молоді, в цей день відбувається перша складка дівчат курми. Дівчата зносять на вечерниці кури, ріжуть їх, смажать, чи варять, і ввечері подають на стіл. Хлопці приносять горілки і відбувається почастунок — “чия курка смачніша!” Це був своєрідний конкурс дівочої кулінарної майстерності.

Саме тому у народі Кузьму-Дем'яна називали “курячим богом”, а їхній день – дівочим, або курячим, святом. Предки вірили, що святі опікуються домашньою птицею, тому кури були символом щастя й плодючості та обов'язковим складником усіх весільних церемоній; на птиці ворожили на суджених

У господарів були свої клопоти. Всі вирушали до саду та обкопували на зиму дерева. Господині сплітали у вінки вже добре просушену цибулю-сіянку та вішали на жередку в хаті. Там вона висіла до Явдохи (14 березня). Вважалося, якщо таку цибулю висадити у грядку, то вона не буде стрілкуватися.

В народному віруванні Кузьма й Дем'ян вважаються за оборонців людей від зміїв. У зв'язку з цим побутувала леґенда, що Кузьма й Дем'ян були ковалями, й одного разу вони вбили змія, спалили його, а попіл розсіяли за вітром. З того попелу розплодилося багато гаддя й тепер святі ковалі мусять боронити людей – “вони розпеченим залізом у зміїв жало випікають”.

Народні прикмети:

– Якщо Кузьма-Дем'ян скує землю морозом — до весни вона вже не розмерзнеться.

– Випаде сніг — на весняну повінь.

– Якщо розвезе дорогу (бездоріжжя) – не жди морозів до початку грудня. Якщо вітер на Кузьми-Дем'яна, то буде дорога санна, тобто випаде сніг, по якому вже можна їздити. А також зима буде тверда і рання.

“Про Захід” 

Про Захід