Про жінок на війні говоритимуть в Ужгороді цього понеділка

Опубліковано:

рамках заходу, що запланований до проведення в ректораті УжНУ, відбудеться презентація збірки наукових статей «Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства».

Презентуватимуть збірку співредакторки видання: Оксана Кісь – кандидат історичних наук, старший науковий спфвробітник, докторантка Інституту Народознавства НАН України(Львів) та Марта Гавришко – кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України (Львів).

У збірнику “Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства” представлено розвідки українських та зарубіжних дослідниць і дослідників, в яких проаналізовано найрізноманітніші аспекти специфічно жіночого досвіду Другої світової війни на теренах Центрально-Східної Європи. Висвітлено маловивчені питання участі жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях і примусової праці в Третьому рейху, розкрито гендерну специфіку Голокосту, порушено складні питання насильства над жінками та співучасті жінок у насильстві в роки війни, окреслено проблеми повоєнних репрезентацій жіночого досвіду війни. Прагнучи вийти за рамки стереотипного бачення жінки у межах трикутника «зрадниця — жертва — героїня», вчені показують складну і суперечливу картину жіночого повсякдення у надзвичайних історичних обставинах. Поставлені завдання вирішуються з міждисциплінарних позицій, шляхом аналізу різноманітних історичних джерел, із застосуванням різних наукових підходів та методів. Збірник також дає уявлення про сучасні феміністські підходи до вивчення теми «жінка і війна».

Зустріч пройде у приміщенні ректорату “УжНУ”, площа Народна, 3.

Про Захід