“Відкрите місто” діятиме у Закарпатській області

Опубліковано:

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої стане розширення проекту "Відкрите місто" на нові міста Закарпатської області. Проект реалізовується ГО "МІЦ "За професійну діяльність" за підтримки Фонду Східна Європа за рахунок коштів, наданих Фондом Ч.С. Мотта.

На прес-конференції представники організації детальніше розказали про проект, який два роки тому розпочинався з Ужгорода, та оприлюднили перелік міст, які приєднаються до системи "Відкрите місто".

Анастасія Бачинська, керівник ГО "МІЦ "За професійну діяльність" розповіла, що проект в Ужгороді розпочався у жовтні 2014-го року у співпраці з Фондом Східна Європа. В Ужгородській міській раді було встановлено спеціальну платформу "Відкрите місто" http://opencity.in.ua  . "Це комп'ютерна програма, яка має зручний інтерфейс. Кожен може сфотографувати будь-які проблемні місця в місті, чи то пошкоджена дорога, відкритий люк, повалене дерево інші і надіслати через програму у міську раду. Платформа дозволяє бачити всім користувачам дописи і слідкувати за тим, чи прийнята заявку до обробки, вирішується чи вже вирішена, – розповіла Анастасія Бачинська.  –  Система приймає скарги від громадян з будь-яких питань, які вона може вирішити. Всі звернення є офіційними і міська рада зобов'язана відповісти".

Вікторія Слюсаренко, керівник проекту поінформувала, що на сьогодні в Україні до програми "Відкрите місто" підключено більш ніж 27 міст. "Ця платформа є зручною і дозволяє всім містам спостерігати за тим, що робиться в тому чи іншому місті. Але, зауважу, що на цю платформу не поширюється Закон про звернення громадян. Тобто міська рада не зобов'язана надавати відповідь у термін, визначений цим законом,- каже Вікторія Слюсаренко. – Також обов'язковим елементом користування цією програми офіційна реєстрація кожного, хто хоче зробити допис. Додам, що платформа  передбачена не тільки для скарг, але й пропозицій. Будь який представник громадськості чи гості міста можу відзначити місця, які сподобалися, а міська рада може зазначити зони WiFi, доступні для приїжджих. Платформа не тільки приваблива для мешканців і міської ради вона хороша для того, щоб піарити саме місто, розвивати його і залучати туристів, і, відповідно, фінанси".

Наразі до "Відкритого міста приєдналися" Перечин та Чоп. Озвучувалися пропозиції для Хуста та Мукачева, які відмовилися. Інші міські ради розглядають пропозицію.

Програма "Відкрите місто" повністю безкоштовна, проектом передбачено покриття витрат та розміщення білбордів, проведення навчань для працівників міської ради і громадськості тощо.

Валерій Смардак, міський голова Чопа зауважив, що дізнався про проект не так давно. Але принципи і цілі програми і міської ради Чопа збігаються. "Це – максимальна відкритість міської влади, реагування на ті чи ніші проблеми у місті, – каже Валерій Смардак. – Програма відображає ті завдання, які ми хочемо мати у місті".

Іван Погоріляк, міський голова Перечина додав, що чиновники навчилися обходити про звернення громадян і деякі питання не вирішуються роками. Участь у програмі –хороша нагода показати і громадянам і владі, що проблеми є і вирішуються. "Ми не боїмося того, що у перші часи появляться багато повідомлень, які будуть сповіщати про проблеми, – каже Іван Погоріляк. — Будемо намагатися все вирішувати. Ми й зараз працюємо над тим, щоб якомога більше залучати громадськість до управління своїм містом. Зокрема запровадили програму "Громадський бюджет", де люди можуть вирішувати проблеми, подаючи заявки локального місцевого значення. Хочеться більше бачити ініціатив від молоді. Заявили про свою участь у  програмі "Відкрите місто", щоб ті громадяни, які подаватимуть свої зауваження, бачили, що місто вирішує проблеми".

Ужгородський прес-клуб

Про Захід