Диво Воздвиження: Завтра слідкуйте за птахами і загадуйте бажання

Опубліковано:

 

Завтра, 27-го вересня, християни східного обряду будуть відзначати одне з 12-ти найбільших свят церковного календаря – Воздвиження Хреста Господнього, або в народі Здвиження, або Здвиги.

Основа цього свята складається з двох подій: віднайдення хреста, на якому був розіп'ятий Ісус Христос, та, пізніше, повернення реліквії до Єрусалиму. Це день суворого посту і молитви, а за народним календарем ще й наближення зими. Як каже прислів'я: “На Здвиження земля движиться ближче до зими”. 

Саме з цього моменту починаються холодні дні. Пташки покидають холодні землі і летять до теплих країв. Як пише відомий український дослідник Олекса Воропай у книзі “Звичаї нашого народу. Осінь”, у народі побутувало уявлення, що вирій – це дуже тепла, беззимна країна, де мешкають лиш пташки та змії (гади). А найпершою до цього казкового місця летить зозуля, яка є ключницею вирію і зберігає золотий ключ. Так само до вирію повзуть на Здвиження і змії. Власне тому на Воздвиження не рекомендують ходити в ліс, бо це останній день, коли змії гріються на сонечку перед тим, як сховатися на зиму в норах, де вони лижуть гадючий камінь аж до весни. Той, хто йшов до лісу, міг упасти у гадючу яму і померти. 

Існувала доволі моторошна легенда, яку розповідали дітям, про дівчину, яка не послухалася, пішла до лісу і таки впала в зміїну яму. Вибратися з пастки вона не змогла, тож прожила там цілу зиму. Змії пили з неї кров, а вона лизала гадючий камінь. Коли ж на весні змії виповзли з ями, і дівчині вдалося вибратися, вона дійшла до дому, але була така слабка, що змогла тільки розповісти, що ж з нею сталося і зразу померла. А от, якщо на Здвиги змія вкусить людину, то вже не зможе доповзти до сховку, бо сконає від слабості.

Однак є й хороша прикмета пов'язана з цим святом. Людина, яка побачить останній осінній ключ, що летить у вирій, може загадати бажання і воно обов'язково здійсниться.

Народні прикмети:

Якщо в цей день повсюди стелиться павутиння від бабиного літа – буде тепло, якщо ж навпаки – холодно.

Гуси тримають свої дзьоби у пір'ї – чекай морозу.

Летять вони високо – осінь ще буде довго.

Якщо птахи відлітають гуртом у вирій – можна чекати сурової зими.

“Про Захід”

Про Захід