Як Україні позбутися олігархів. Рецепт від польського «батька реформ»

Опубліковано:

Польський економіст і політик, представник президента України в Кабінеті міністрів Лешек Бальцерович в інтерв'ю ЛІГА.net прокоментував ситуацію в Україні.

"Головні проблеми відомі: необхідність стабілізації держбюджету шляхом скорочення витрат, які в Україні просто величезні. Податки, тіньова економіка. Необхідний незалежний центральний банк – думаю, там є досить сильна команда.", – зауважив  він.

На його думку, передусім слід ослабити вплив олігархів в країні. Доречним було б усунути усі їхні привілеї. "Хороша економіка – це приватна економіка, приватний сектор, але в рамках, в умовах конкуренції, без привілеїв і монополій.– заявив урядовець. –  Чим Польща відрізняється? Тим, що ми з самого початку усунули більшість монополій. І завдяки радикальної лібералізації ми не допустили вознесіння олігархів".

Л.Бальцерович вважає, що правильним і необхідним є усунення привілеїв. Це слід робити комплексно і рішуче. Нинішня ситуація, на його думку, є результатом відсутності попередніх радикальних реформ. "Усунути ці згубні можливості – вірний шлях до перемоги над феноменом олігархії. Дуже важливо, щоб доходи в економіці складалися саме в рамках конкуренції", – прокоментував чиновник.

Щодо "закиду", що діючий президент теж є олігархом, Бальцерович зауважив, що вважає олігархом тих, хто отримує великі статки шляхом політичних зв'язків. "У Польщі раніше теж говорили, що якщо хтось багатий, значить, він – олігарх. Стів Джобс – олігарх? Білл Гейтс – олігарх? Люди домоглися свого статку в рамках конкуренції і завдяки своїм талантам.  – прокоментував він. – З іншого боку, один з найбагатших людей планети – мексиканець Карлос Слім – отримав свій статок завдяки політичним зв'язкам і монополії".

Слід усунути монополію, усувати політичні зв'язки, зміцнювати конкуренцію, під резюмував Бальцерович.

За матеріалами Економічної правди 

Про Захід