Завдяки депутату Роберту Горвату інвестиційний клімат покращиться

Опубліковано:

За більш як 15 років професійної та громадської діяльності не пригадується випадків, коли громадські ініціативи у вигляді пропозицій з удосконалення законодавства в галузі податків, аудиту та бухгалтерського обліку були почуті. 

Тільки від імені територіальних відділень Закарпаття, зокрема Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ) та Спілки аудиторів України (САУ), за останній рік опрацьовано та подано таких звернень більше 30 з них прийнято до уваги аж повний “нуль”. 

Колись в далекому 2001 році з прийняттям Закону України “Про спеціальну економічну зону “Закарпаття” на території  Закарпатської області були створені економічні умови з доволі привабливим інвестиційним кліматом. Завдяки чому на території краю розмістили свої виробничі потужності такі транснаціональні корпорації як Flextronics, Jabil, Yazaki та інші. Слід відзначити, що виробничі потужності та технології в галузі електроніки цих підприємств є унікальними для України, а їх бізнес є високотехнологічним та водночас інтелектуально-містким. Цим спростовується доволі поширена думка “про використання дешевої робочої сили”. Кожна з цих корпорацій має десятки заводів по всьому світі і Україні нелегко змагатись та конкурувати у так званій “дешевизні” вже у середині Корпорацій за розміщення проектів (замовлень).

В 2005 році з прийняттям Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України” всі пільги були ліквідовані. З року в рік інвестиційний клімат лише погіршувався і, як недивно, на початку 2015 (на фоні нової політики держави) з'явилися законодавчі передумови якщо не зупинки то значного скорочення бізнесу.

Прозвучала порада – “Зверніться до депутата Роберта Горвата, він допоможе”. Соромно, але була присутня певна доля скептицизму ….  

Майже ціле літо, з дня в день, з тижня в тиждень велися дискусії в стінах Комітету Верховної ради України з питань податкової та митної політики із залученням фахівців з Державної фіскальної служби, Міністерства фінансів тощо організатором яких був Роберт. Простота, харизма, професійність Роберта Івановича  його безумовний авторитет серед колег-депутатів,а найбільше це відверте вболівання за розвиток Закарпаття, дали реальні результати:

–   зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту в разі проведення окремих операцій, отримано погодження всіх необхідних комітетів, висновок Головного науково-експертного управління;

–    отримано роз'яснення головного податкового відомства яке нарешті зняло п'ятирічну дискусію навколо питання деяких особливостей митного режиму переробки;

–    створено робочу групу з обговорення певних валютних обмежень що ставить в неконкурентні умови в бізнес експортно орієнтованих підприємств;

–   зроблено та направлено депутатський запит на адресу Державної фіскальної служби та Міністерства фінансів України щодо усунення перешкод у безпідставних затримках бюджетного відшкодування ПДВ інвесторам області.

А в цілому іноземний інвестор відчув реальну турботу та підтримку бізнесу.

Зокрема, менеджмент системних інвесторів таких як Flextronics, Jabil, Yazaki що створюють значні робочі місця, дають поштовх для розвитку інших супутніх та обслуговуючих галузей висловлюють вдячність за позицію та реальній дії народного депутату.

Голубка Ярослав

ТОВ “Аудиторська компанія “Закарпат-Бізнес-Консалтінг”

Про Захід