Як в Ужгороді кандидати перед громадою «екзаменувались» (Фото)

Опубліковано:

Вчора, 18-го жовтня, в Ужгороді відбувся перший “Громадський іспит” кандидатів на посаду міського голови на виборах до місцевих рад-2015. Ініціаторами та організаторами проекту виступили ГО “Інститут міста Ужгород” та Pro Urbe.

На захід, що пройшов у Обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая, незважаючи на дощову погоду та ранній час, прийшло близько чотирьох десятків містян. А власне кандидатів, які погодилися пройти іспит перед громадою виявилося тільки семеро: Вікторія Слюсаренко, Марія Бадида, Володимир Чубірко, Ярослав Шафарь, Сергій Ратушняк, Михайло Качур і Олег Муртазін. Інші кандидати, навіть ті, які попередньо надіслали свої передвиборчі програми та начебто погодились прийти, на захід так і не з'явилися.

Формат іспиту передбачав представлення кожним кандидатом своєї програми, відповіді на питання від експертів та представників громади, а також короткий підсумок за результатами зустрічі. До речі, в усіх блоках чітко дотрималися наперед визначених часових рамок. Так, що кожен кандидат і учасники у доповідях та питаннях намагалися викладати тільки основну суть. Модерував зустріч член Громадського конвенту, майданцівець – Павло Гомонай.

Запрошеними експертами стали Петро Сарваш, архітектор – експерт з містобудування та охорони культурної спадщини, Оксана Станкевич – еколог, кандидат біологічних наук, президент РМЕО “Екосфера” – експерт з енергозбереження та озеленення міста, Володимир Феськов – громадянська мережа ОПОРА, Інститут політичної освіти – експерт з участі громадян у прийнятті рішень та Юрій Дербаль – еколог, експерт зі сталого розвитку та енергоощадності.

Черговість виступу визначалася через жеребкування. Першою представила свою програму присутнім Вікторія Слюсаренко, яка визначила свої пріоритети, як протидію корупції – зменшення корупційних схем, максимальна прозорість, доступність та відкритість усіх систем, активна участь громади у всіх рішення і розділення з нею відповідальності за зроблене. Стратегія розвитку міста, на думку кандидата, складається з низки послідовних кроків: генеральний план міста, інвентаризація всіх об'єктів комунальної власності, визначення зелених зон у місті Ужгороді тощо.

Наступною виступала кандидатка Марія Бадида, яка представила свою стратегію розвитку міста у вигляді дому з переліком всіх кімнат, господарських приміщень. В кожному блоці були розставлені різноманітні міські господарські питання. Саме в цій частині, як вже писав “Про Захід” до рубрики “Сміття” і потрапили разом із власне сміттям та наркотиками нелегальні мігранти. Також Марія Бадида розповіла про створення “соціальної картки ужгородця”, яка дозволить пільговий проїзд у транспорті, в аптеках, або знижки на комунальні послуги тощо для окремих верств населення міста. Насамперед тих, хто є на обліку в управлінні соціального захисту. Також кандидатка зазначила, що потрібно знизити податковий тиск на приватних підприємців, а також збільшити неоподатковану площу для квартир до 100 метрів квадратних, а приватних будинків – до 180м.кв.

Володимир Чубірко у своїй презентації розповів про те, що йому вдалося зробити для міста на посаді голови облради, виокремивши ремонт навчальних закладів та ратифікацію створення Європейського об'єднання територіального співробітництва “TYSA”. А також розповів про раціональний розподіл міських бюджетних коштів для дотримання соціальних стандартів у школах, медичних закладах, садках тощо. Позаяк батьки не повинні давати кошти на такі потреби. Володимир Чубірко серед пріоритетів зазначив забезпечення міста нормальним громадським транспортом та залучення інвестицій, передовсім, на місці. Також кандидат відзначив, що місто має складатися з маленьких мерів – керівників підприємств, шкіл, очільників житлових об'єднань тощо, які, за підтримки міста, зможуть самотужки вирішувати свої нагальні питання.

Ярослав Шафарь, на початку виступу розповів, як в колись йому ворожка нагадала, що він стане мером через 20 років, а потому описав 7 кроків, які він збирається зробити на посаді міського голови. Зокрема про скорочення роздутого штату міськради та витрат на нього. Наприклад, усіх секретарів може замінити одна кавова машина у фойє. Також про максимальну прозорість діяльності міськради, так, аби ужгородці могли відслідкувати і побачити кожну платіжку, яку проводить міськрада. Ті, хто користується пільгами від міста, мають бути відомі ужгородцям. Крім того, йшлося про якісний громадський транспорт, об'єднання прилеглих сільських територій з Ужгородом та унікальну можливість відремонтувати наше місто та показати його усім.

Сергій Ратушняк, який, між іншим, доволі стримано та лаконічно провів свій виступ розповів, що на посаді міського голови збирається займатися ремонтом дворів та вулиць. А також проведе другу чергу ремонту проспекту Свободи. Також про те, що ужгородці мають плати тільки за вивезене сміття, а квартплати не має бути взагалі. Попри коротке представлення у присутніх виявилося доволі багато запитань до кандидата. 

Кандидат на посаду міського голови Ужгорода Михайло Качур розпочав представлення своєї програми із стратегічні кроків розвитку міста, як то створення 120 нових підприємств та 2400 нових робочих місць за 5 років. Підприємства будуть створені завдяки тому, що інвесторам нададуть виробничі площі на підприємствах промислової зони, які зараз не використовуються. Також кандидат серед пріоритетів виокремив оновлення інженерних і транспортних мереж, запровадження впродовж 2-х років безкоштовних послуг з діагностики та лабораторних аналізів у медзакладах для соціально незахищених ужгородців і безкоштовне забезпечення їх медикаментами в міській лікарні. Крім того, Михайло Качур розповів про запровадження системи електронного врядування та електронних послуг за прикладом системи “Прозорий офіс” у Вінниці та програму “Багатоповерхівкам – друге життя”.

Олег Муртазін зупинився на питаннях розвитку спорту, вирішення екологічних проблем, впровадження енергоощадних технологій, створення безпечного середовища для ужгородців, тісну співпрацю з громадськими організаціями, зокрема активізацію роботи на рівні угод з містами-побратима Ужгорода тощо. Також кандидат наголосив на проведенні інвентаризації всього нерухомого та рухомого комунального майна в обласному центрі, а також створення відкритого реєстру такої власності міста. Продаж, або передача в оренду приміщень чи земельних ділянок має відбуватися виключно на відкритих і прозорих конкурсних умовах.

Загалом захід пройшов у конструктивній та раціональній манері, у режимі активного діалогу з представниками громадськості та експертами. Останні до речі, найближчим часом мають дати окрему прес-конференцію за результатами ознайомлення з передвиборчими програмами кандидатів.

 

Фото Сергія Денисенка 

ЛАРИСА Романюк, “Про Захід”

 

 

Про Захід