Заява коаліції громадських об’єднань Закарпаття

Опубліковано:

27 серпня сесія Закарпатської облради без обговорення, демонстративно і підступно не проголосувала як за Перспективний план формування територій громад Закарпатської області, так і за утворення перших в регіоні двох об'єднаних громад у Тячівському районі – Тячівської і Вільхівцівської – та призначення в них перших виборів голови і ради громади.

Проекти рішень з цих питань без особливих зауважень були розглянуті і схвалені на всіх постійних комісіях облради. Але насторожувало вже те, що по суті ці історичні для області рішення були поставлені на самий кінець порядку денного сесії.

І хоча фракція “Батьківщина”, “Фронт змін” і депутатська група “Закарпаття” і заявляли про свою підтримку реформним рішенням, депутати фракції “Єдиний Центр”, та низка залежних від них депутатів, які складають більшість у раді, по кілька разів ігнорували голосування, по-змовницькому проваливши рішення. В кулуарах сесії помітили колишнього голову облради, нині народного депутата Івана Балогу, який, цілком очевидно і прибув проконтролювати хід цього голосування на сесії. Побачивши такий розвиток подій, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль покинув президію сесії, гучно заявивши: “Ну, це політичні питання. Що ви дурня з мене робите?!” Наразі більшість аналітиків і журналістів сходяться на думці, що показовий провал голосування за реформні рішення клан Балог зініціював, щоб іще раз продемонструвати пропрезидентській владі в Києві і на Закарпатті свій вплив у регіоні. А заодно перевірити міцність своїх партійних рядів.

Ми, більше 50-ти громадських організацій і учасники 3-ох асоціацій органів місцевого самоврядування у Закарпатті – Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, обласної Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл “Закарпаття – XXI століття”, які ще рік тому створили коаліційне об'єднання “Реформи задля гідного життя“, вирішили звернутись до всіх виборців і громад краю. Адже проЄЦівська депутатська більшість в облраді проігнорувала як наше попереднє звернення до кожного з депутатів та тримісячну інформаційно-роз'яснювальну роботу в громадах спільно з Офісом реформ, так й інтереси та рішення місцевих рад краю, які облрада мала б виражати і захищати. З огляду на це, коаліція громадськості звертатиметься до Верховної Ради і Президента України і, головне, ініціюватиме громадську недовіру до проЄЦівської депутатської більшості облради в громадах Закарпаття, особливо, і під час виборчої кампанії.

Якщо проекти рішень успішно пройшли усі постійні комісії і президію облради, то вони, як мінімум, мали бути проголосовані на пленарному засіданні “за основу”, а потім обговорені і проголосовані “в цілому”. Неголосування “за основу” в подібній ситуації і є політичною “заказухою”, чого в місцевих радах (у т.ч. в обласній) бути не може. Інакше це можна і слід розцінювати, як демонстративний, змовний вияв незгоди чи саботажу державної політики децентралізації і реформ. Більше того, як сприяння політиці внутрішніх і зовнішніх ворогів України, у т.ч. політиці Росії. Чи для цього виборці обирали депутатів облради?

Наразі Закарпаття залишається єдиним регіоном в Україні в якому через дії реакційної облради відкрито блокуються будь-які реформні зміни, у т.ч. затвердження Перспективного плану і утворення об'єднаних громад.

Як показує приклад Закарпаття та деяких інших регіонів, подібних повноважень обласні ради повинні бути терміново позбавлені законодавчо.

Від імені коаліційного об'єднання Форум місцевого 

самоврядування і громадськості Закарпаття “Реформи задля 

гідного життя”, віце-президент Асоціації розвитку і реформ 

міст, селищ і сіл “Закарпаття – XXI століття”

Олег Лукша

Про Захід