У винних підвалах зламали двері, прокуратура розбирається, хто їх продав (Фото)

Опубліковано:





Зірвані замки, зламані двері, кучі непотребу у болоті… Так уже три тижні виглядають у минулому охайні дегустаційні зали Ужгорода. Принаймні, стільки часу, – запевняють мешканці, – бачать відчиненими і спаплюженими кілька підвалів на вулиці Ольбрахта, – повідомляє uzhgorod.in .

Історія їх сягає корінням щонайменше у 17 століття…Щоправда, достеменно не відомо, коли саме вони там виникли. Точно знаємо, що до Першої світової війни таких облаштованих підземель нараховувалось 60. Ще 30 знаходились на теперішній Собранецький.

І, якщо до “Совиного гнізда” ще комусь є діло, то пам'ятки в андезитових породах Замкової гори напроти ботанічного саду Ужгорода – занепадають.

“Пам'ятаю, як у Радянські часи навіть куштував там смачні закарпатські вина, – розповідає краєзнавець Людвіг Філіп. – До речі, тоді вулиця називалась Підвальна. Чехословаки перейменували її у Склепну, а угорці називали Пивничний ряд…Льохи ж практично завжди мали власників…Та, у такому жалюгідному стані не були ніколи! Частково, звичайно зберегти льохи не вдалось через їхній вік (засипало землею), проте, у більшості – випадків винні ті, кому їх віддали”.

У приватні руки, занадто ініціативні і “нечисті” дійсно архітектурні надбання потрапили вже у роки незалежності. Наприклад, завдяки “оборудці” міської влади з комунальної власності міста вибуло подібної спадщини 600 м. кв. В результаті, громада втратила майна вартістю 2 млн грн.

“Наразі ведеться досудове розслідування, – повідомляють у Закарпатській обласній прокуратурі.- За вказане правопорушення передбачено позбавлення волі на строк від 5 р. з позбавленням права обіймати певні посади на термін до 3 р.”

Імена, звичайно, не розголошують і сказати, коли відправлять справу на розгляд Феміди – теж поки не можуть.


Про Захід