В Ужгороді відкрили художню виставку та поетичні читання літературно-мистецького проекту «Пограниччя.308» (Фото)

Опубліковано:

 

Відкриття художньої виставки та поетичні читання літературно-мистецького проекту “Пограниччя.308” відбулися напередодні в ужгородському історико-культурному центрі “Совине гніздо”.

Проект реалізовує Міжнародний фонд “Відродження”. Як зазначають організатори, мають на меті об'єднати літературу та візуальні види мистецтва, створивши єдиний інтелектуальний простір для діалогу щодо сучасної української культури.

“Пограниччя.308” уже побувало в Дніпрі, Харкові, Тернополі, Івано-Франківську, Херсоні та Одесі. Ужгород є сьомим містом, у якому інсталюється проект. Фокусною темою, актуальною для регіону через сусідство з чотирма країнами, обрали “Прикордоння”.
На відкритті менеджерка Ініціатив у сфері культури Міжнародного фонду “Відродження” Радослава Чекмишева зазначила, що поєднання словесного та візуального мистецтва в кожному куточку України дає змогу краще зрозуміти той чи інший регіон. Так, недавно учасники проекту побували на сході держави, після чого – одразу на Закарпаття.

Літературну частину проекту представили поети Галина Крук, Олег Короташ, Томаш Деяк, візуальну – художники Андріана Куруц і Мартин Шолтес, а також на виставці презентував свої роботи (плакати) Андрій Єрмоленко, який є арт-директором видання “Український Тиждень”, він розповів про значимість політичного плакату.  А декан факультету іноземної філології УжНУ, письменник Михайло Рошко розповів цікаві відомості на тему “Пограниччя”, зокрема, наводив приклади зі світової літератури.

“Пограниччя.308” в обласному центрі Закарпаття відбулося за сприяння Ужгородської міської ради. “Надзвичайно важливо сприяти, щоб такі проекти проводили в прикордонних містах. Хочеться, щоб ця єдність, тривала і в кожному виді мистецтва”, –  звернувся до глядачів та учасників проекту заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак і подякував Міднародному фонду “Відродження” за реалізацію проекту.

Про Захід