Ужгородці читали “живі” книги

Опубліковано:

Вчора 18 квітня з нагоди Всесвітнього дня Землі в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка працювала “жива бібліотека”
“Жива бібліотека” – це можливість почитати не традиційну книгу, а “живу”. В ролі книг виступають живі люди, які радо діляться своєю історією. 22 квітня у всьому світі відзначають День Землі, щоб спонукати людей дбайливіше ставитися до своєї рідної Домівки. Тому нашими книгами були люди, для яких захист природи – це спосіб життя.
Катерина Станкевич-Коваль, Оксана Станкевич-Волосянчук, засновники ГО “Екосфера”, розповідали про такі нагальні екологічні проблеми як зміна клімату, збільшення викиду CO2, сортування твердих побутових відходів та давали поради, що ми можемо робити, аби менше залишати вуглецевого сліду на Землі. А Оксана Буртин цікаво розповіла про агроекологію, її суть та як вона застосовується в Україні та в Закарпатті зокрема.
Про Європейську Мережу Вілдернесу, яка складається з диких лісів, островів, річок та узбереж, в чому її цінність, хто її мешканці, чому її варто відвідувати і зберігати і як вона представлена на Закарпатті розповідала Ірина Щока, представниця Європейського Товариства Дикої Природи.
Юрій Дербаль – Агенство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону “Форза” – не лише розповідав, але й показав он-лайн карту пожеж, які відбуваються по цілому світі. Пан Юрій закликав відповідальніше ставитися до розкладання вогнищ, адже в більшості випадків пожежі виникають через людську недбалість.
Ще однією “книгою” став Марк Мельниченко, волонтер та громадський активіст, який завжди шукає нагоди щось зробити для захисту навколишнього середовища. Марк з природою “на Ти”. Він спромігся відмовитися від комфортного життя у місті задля життя серед природи.
Цей захід нагадав нам, що не важливо чи ти дитина чи дорослий, чи ти живеш у місті чи в сільській місцевості, чи ти експерт з природоохоронної діяльності чи просто пересічний громадянин – кожен може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища. Адже планета Земля – це наш рідний дім і ми повинні пам'ятати, що іншого дому в нас нема!

Любов Толстова,
керівник ІРЦ “Вікно в Америку” 

 

Про Захід